Spotreba hydinového mäsa vzrástla o viac ako 50 percent

Stravovacie návyky sa na Slovensku za ostatných päť rokov výrazne zmenili. Oveľa častejšie konzumujeme hydinové mäso a mierne rástla aj spotreba bravčového mäsa. Vyplýva to zo správy o spotrebe potravín za rok 2020, ktorú zverejnil Štatistický úrad. Podľa nej sme napríklad vlani pili menej alkoholických aj nealkoholických nápojov ako rok predtým.
Spotreba mäsa rastie
Množstvo spotrebovaného mäsa na Slovensku za ostatných 10 rokov neustále narastá. Vlani priemerný Slovák zjedol 69,9 kilogramov mäsa, čo bolo o 0,6 kilogramu viac ako rok predtým. Oproti roku 2016 spotreba narástla až o takmer 20 percent.
„Na zvyšovaní spotreby sa najviac podieľalo hydinové mäso, ktorého spotreba v porovnaní s rokom 2016 vzrástla o 51,5 percenta, a bravčové mäso s nárastom spotreby oproti roku 2016 o 5,9 percenta,“ uvádza sa v správe.
Hoci spotreba na Slovensku rastie, oproti iným európskym krajinám v nej zaostávame. Napríklad v susednom Rakúsku zjedia na osobu a rok o takmer 24 kilogramov mäsa viac, a v Nemecku skoro o 28 kilogramov. Viac ako na Slovensku konzumujú mäso aj v Poľsku, Maďarsku a Českej republike.
Mlieko boduje čoraz viac
Rok 2020 priniesol aj zvýšenú spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov. Tá na Slovensku tiež dlhodobo rastie, hoci stále nedosahuje odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie. Tie by sa mali pohybovať okolo úrovne 220 kilogramov na osobu a rok, k čomu nám stále chýbajú desiatky kilogramov.
„Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov v hodnote mlieka bez masla bola 180,1 kg, to je o 6,5 kg vyššia (3,7 %) oproti roku 2019. Zvýšenie spotreby sa prejavilo hlavne u konzumného mlieka o 4,6 kg (10,1 %) a jogurtov o 0,9 kg (11,5 %),“ uvádza sa v správe Štatistického úradu.
Naopak, znížila sa u nás spotreba tavených syrov. Celkovú spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov hodnotia aj štatistickí odborníci stále nepriaznivo. Porovnateľne sa spotreba týchto produktov ukazuje v Maďarsku, o čosi viac ich zjedia Poliaci, naproti tomu Česi dosahujú spotrebu takmer 250 kg na obyvateľa a rok.
Zelenina a ovocie
Spotreba ovocia a ovocných výrobkov sa v porovnaní s rokom 2019 vlani zvýšila o 2,5 kilogramu na osobu a rok, teda o necelé 4 percentá. Priemerný Slovák tak zje 69,6 kilogramov ročne.
„Na zvýšení spotreby mala najväčší podiel v porovnaní s rokom 2019 spotreba pomarančov (vyššia o 1,5 kg), jabĺk (vyššia 0,7 kg) a hrozna (vyššia 0,6 kg),“ uvádza sa v správe.
Aj v spotrebe ovocia tak naďalej zaostávame za viacerými európskymi krajinami. Napríklad v Nemecku zjedli v roku 2019 o asi 14 kilogramov ovocia na osobu a rok viac, a v Česku až o takmer 17 kilogramov.
Pomalým tempom rastie na Slovensku spotreba zeleniny. Vlani sme jej zjedli asi 107 kilogramov na osobu a rok, čo však naznačuje vyššiu spotrebu, ako majú Česi aj Rakúšania.
Alko a nealko
Hoci sa od začiatku pandémie neustále hovorí o náraste prípadov závislosti od alkoholu, podľa Štatistického úradu sme vlani pili menej ako predtým. Spotreba alkoholu oproti roku 2019 klesla o 6,9 percenta. V praxi to znamená, že sme v priemere vypili o 7 litrov alkoholických nápojov menej.
Takmer tri štvrtiny vypitého alkoholu predstavovalo vlani pivo, necelých 14 percent dosiahlo hroznové víno. Liehoviny predstavovali asi desatinu zo spotrebovaného alkoholu.
„Spotreba nealkoholických nápojov na obyvateľa sa znížila o 6,2 litra (2,7 %) a predstavovala 225,5 litrov. Percentuálna štruktúra spotreby nealkoholických nápojov bola nasledovná: ochutené nápoje prestavovali 45 percent, neochutené nesladené nápoje 35,9 percenta, sirupové nápoje v hodnote nápoja 15 percent a ovocné a zeleninové šťavy a nektáre 4,1 percenta,“ konštatuje správa Štatistického úradu.