Slovenskí ovocinári majú problém predať úrodu broskýň
V ovocných sadoch akciovej spoločnosti Poľnohospodár Nové Zámky v týchto dňoch vrcholí zber broskýň.
Podľa riaditeľa Úseku špeciálnej rastlinnej výroby Petra Sekeru bude tento rok úroda dobrá. Odhaduje, že tak ako vlani aj v tomto roku dopestujú ovocinári na ploche 10,5 hektára asi 150 ton broskýň.
„Veľké problémy však máme s ich predajom. Spotreba klesá a trh je presýtený. Dovážajú sa k nám obrovské množstvá broskýň z Talianska, Grécka… Teraz vstupujeme do druhej polovice zberu a na sklade máme približne 20 ton broskýň,“ uviedol Sekera.
Podľa jeho slov sú dnes ovocinári v ešte horšej situácii ako vlani, pretože postupne klesá aj počet spracovateľov, ktorí ovocie kupovali na výrobu džemov a iných produktov.
„Snažíme sa predávať, kde sa dá, ale broskyne budú tento rok stratové. V našom stredisku predávame kilogram za 0,40 až 0,70 eur (12,05 až 21,09 Sk) v závislosti od kvality ovocia. Do veľkoobchodu dodávame za 0,35 až 0,40 eur (10,54 Sk až 12,05 Sk). Ideálne by bolo, keby táto cena bola aspoň o 0,10 až 0,15 eur (3,01 až 4,52 Sk) vyššia,“ uviedol Sekera. S rovnakými problémami podľa jeho slov zápasia ovocinári na celom Slovensku.
Spoločnosť Poľnohospodár Nové Zámky pestuje na výmere 6 hektárov aj slivky. Pri ich predaji naráža na podobné problémy. Slovenským pestovateľom výrazne konkurujú ovocinári z Maďarska, ktorým pri vývoze pomáha predovšetkým slabý forint. „Problém s odberom je aj tu, snažíme sa slivky predávať po 0,13 až 0,17 eura (4 až 5 Sk) do páleníc. Uvidíme, dokedy bude záujem,“ dodal Sekera.
Okrem broskýň a sliviek pestuje Poľnohospodár Nové Zámky, a. s., na 43 hektároch aj jablká odrôd Golden Delicious, Gala, Idared, Šampión a Jonagold, ktoré dodáva do obchodnej siete 200 dní v roku prostredníctvom Výrobno-odbytového družstva pestovateľov SK-FRUIT. Ich zber by sa mal začať v priebehu dvoch týždňov.
…že nemôžete predať broskyne?Rád by som ich kupoval,ale v okrese Čadca nekúpite ani jednú.Pritom sa vo veľkom predáva drahé ovocie zo zahraničia.