Reštrukturalizácia má zvýšiť aj skvalitniť úrodu
Vinárstvo a vinohradníctvo je dlhodobo označované za výkladnú skriňu nášho poľnohospodárstva. Vinári skutočne žnú so svojimi produktmi úspechy aj v zahraničí. Aby to tak aj zostalo, je nevyhnutné, aby aj vinice, kde sa kvalitné slovenské víno rodí, zostali v dobrej kondícii. Preto je nutné ich obnovovať, teda reštrukturalizovať. Po rokoch sa takýto projekt podarilo uskutočniť aj vo vrábeľskom regióne.
„V katastrálnom území obce Tehla máme 26 hektárovú vinicu. Dve tretiny z nej sa nám podarilo zreštrukturalizovať v posledných rokoch a teraz, tento rok, konečne prišiel rad aj na poslednú tretinu,“ skonštatoval Milan Solár z vinárstva Predium, ktorému vinohrady patria.
Hoci vinárstvo patrí na Slovenskom trhu k mladším, projekty reštrukturalizácie sa pripravovali už dávnejšie.
„Konečne sme vysadili poslednú časť, ale celý projekt sa začal ešte v roku 2017. Odvtedy ho riešime a keď mám byť úprimný, kým v celom vinohrade vyrastie plnohodnotná úroda, bude rok 2027. Takže obnova celej tejto 26 hektárovej vinice vlastne bude trvať celé desaťročie,“ dodal Solár.
Podľa neho ide o pomerne dlhé časové obdobie. Celý projekt navyše sprevádzajú aj iné ťažkosti.
„Už sme to mali rozbehnuté a nedalo sa to zastaviť, preto sme do toho šli. Avšak, veľmi sme zvažovali, či sa do toho pustíme. Stále je totiž problém s preplácaním dotácií. S reštrukturalizáciou sme boli úspešní v eurofondovom projekte. Všetky platby sme mali krátené asi o 35 percent oproti tomu, s čím sme rátali pri jeho podávaní. Niektoré platby stále nemáme vyplatené a dúfame, že sa to pohne, a že dostaneme peniaze, ktoré nám chýbajú. Vlastne, nemáme ani za čo pracovať,“ dodal vinár a vinohradník.
Obnova ako nevyhnutnosť
Na Slovensku máme asi 14 300 hektárov vinohradov. Rodiace vinohrady predstavujú asi 10 a pol tisíc hektárov, aj z nich majú mnohé najlepšie roky za sebou. Tak to bolo aj vo vinici pri Tehle.
„Pre reštrukturalizáciu sme sa rozhodli práve preto, že sme tu mali veľmi veľký výpadok jedincov. V niektorých častiach sme mali až 70-percentný pokles úrody. Preto sme to celé museli vyklčovať a vysadiť nanovo. Všetky práce, ktoré si vinica vyžaduje, musíte vždy robiť na celej ploche, hoci úroda bola možno 20-30 percentná. Takže zreštrukturalizovať túto vinicu bolo nevyhnutné,“ vysvetlil Milan Solár.
Vinárstvo tak do budúcnosti očakáva vyššiu úrodu.
„Samozrejme sme vymenili niektoré odrody za iné. Pri vinohrade treba vždy hľadieť trocha do budúcnosti, pretože odrody, ktoré sú dnes v móde, za pár rokov už nemusia byť. V tejto oblasti sme sa napokon rozhodli vysadiť tramín červený a devín, z červených odrôd sme zvolili dunaj, alibernet a frankovku modrú. Je potrebné to diverzifikovať, práve preto, že preferencie spotrebiteľov sa menia. Napríklad pri frankovke veríme, že opäť viac príde do módy, pretože aj teraz sa záujem zvyšuje a čoraz viac sa vypredáva,“ dodal vinár.
Starostlivosť hneď od koreňa
Nové sadenice nahradili pri Tehle tridsaťročný vinohrad.
„Pred výsadbou sme ich namočili v roztoku, ktorý zaručí lepšie zakorenenie a odolnosť voči suchu. Sadenice sme tiež ošetrili prípravkom s obsahom mykorhíznych húb, ktoré budú celoživotne pôsobiť na vinič – vznikne symbióza, pretože tieto huby pozitívne vplývajú na rozvoj koreňového systému viniča,“ vysvetlil vinohradník Marián Burieta.
Vinohrad bude vyrastať a rodiť v ekologickej produkcii.
„Snažíme sa používať čo najmenej chémie a samozrejme používame len tú, ktorá je povolená. Treba si uvedomiť, že vinohrady prispievajú ku krajinotvorbe, a teda aj k tomu, že aj tu, v okolí Vrábeľ, nie sú všade len samé polia. Navyše vinohrad prispieva aj k zabráneniu erózie pôdy a zadržiavaniu vody v krajine. Do medziradí aj preto vysievame bylinné zmesi, ktoré koreňovým systémom pomáhajú zadržiavať vodu. Navyše, lákajú aj rôzny hmyz a opeľovače, ktorým poskytujú pastvu a útočisko,“ dodal Milan Solár.