Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky

Prinesie novela zákona lepšiu kvalitu potravín?

Prinesie novela zákona lepšiu kvalitu potravín?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Novela zákona o potravinách, ktorú minulý týždeň podpísal prezident Ivan Gašparovič, mala pôvodne doladiť iba pokuty pre obchodné reťazce. V zákone, ktorý začne platiť od 1. mája tohto roka ale nájdete oveľa viac.

Sprísnia sa podmienky predaja pekárenských výrobkov tak, že obchodníci budú musieť zabezpečiť napríklad igelitové rukavice alebo kliešte pri manipulácii s pečivom.

Predajcovia potravín by mali po novom začať aj detailne označovať zloženie pečiva, ktoré bolo doteraz voľne predajné. Krájané potraviny, napríklad niektoré mäsové výrobky, by mali byť tiež takto označené. Výrobky, ktoré obsahujú prímesi rastlinného pôvodu a zavádzajú spotrebiteľa, budú musieť predajcovia umiestňovať mimo výrobkov z mlieka alebo z mäsa.

„Povinnosť oddelenia týchto výrobkov na pulte má zabezpečiť lepšiu orientáciu pre spotrebiteľa,“ hovorí pre Roľnícke noviny Zuzana Nouzovská, generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu.

To môže narobiť problémy najmä menším predajniam na vidieku.

“Podľa novely budeme musieť mať aj v týchto malých predajniach zvlášť umiestnené výrobky rastlinného a zvlášť živočíšneho pôvodu. Bude to aj technický problém, aby sme to správne oddelili, pričom by možno stačila iba primeraná informácia pre zákazníka,“ uviedol pre TASR predseda spotrebného družstva COOP Jednota Slovensko Gabriel Csollár

Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa, v Roľníckych novinách, poukazuje na to, že vo výrobkoch ako zabíjačkové špeciality, údené, alebo tepelne opracované slaniny sú základnou surovinou vnútornosti, chrbtová slanina a preto je podiel mäsovej zložky nižší.

Riaditeľovi spoločnosti Skor, s. r. o Albínovi Sladovníkovi, ktorá sa okrem iného zaoberá kvalitou a hygienou potravín, sa v relácii Farmárova nedeľa nepozdávala skôr iná skutočnosť.

„Bavíme o 50 percentnom podiely mäsa. Zarátavame do tohto aj mechanicky separované mäso? Ak áno, vychádzame z toho, čo vylepšené múkou predávame spotrebiteľovi aj doteraz. Nič sme nezmenili, len sme prijali zákon,“ povedal Albín Sladovník.

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Dušan Janíček v relácii Rádia Regina hovorí, že potravinári s nevôľou sledovali trend prechodu na lacnejšie výrobky, v ktorých boli mäso a mäsové zložky nahrádzané sójovými extraktmi.

„V tomto smere potravinári vítajú trend smerom ku kvalite potravín a k tradičnému zloženiu,“ uviedol Dušan Janíček, ktorý je aj predseda Únie potravinárov.

Novela zákona z roku 1995 mala pôvodne priniesť len zmeny vo výške pokút pri pochybení zo strany obchodníkov. Výsledná novelizácia ale priniesla niekoľko zmien a tie neboli podľa Evy Forrai pripomienkované so žiadnym z dotknutých profesijných zväzov.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments