Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Potravinári: Hrozia výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami

Potravinári: Hrozia výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V pondelok hrozia na Slovensku výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami. Dôvodom je povinnosť opätovného testovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci červených a zelených okresov, pretože pokiaľ nebudú otestovaní, bude pre nich platiť zákaz vychádzania. Informovali portál poľnoinfo.sk viaceré potravinárske zväzy.

„Vláda síce vytvorí podmienky pre testovanie pracovníkov v zelených okresoch od pondelka 09.11, pre pracovníkov logistiky je to však neskoro, zvozy živých zvierat, surovín a rozvoz potravín prebieha už v noci z nedele na pondelok,“ informuje Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Kým výrobcovia pôsobiaci v červených okresoch budú mať testovanie pracovníkov zabezpečené vo vybraných okresoch prostredníctvom II. kola celoplošného testovania, výrobcovia zo zelených okresov zatiaľ majú možnosť zabezpečiť proces testovania pre svojich zamestnancov až od pondelka 09.11.2020, čo je z pohľadu zabezpečenia činnosti pracovníkov logistiky neskoro.

V pondelok bez pečiva?

„Rozvoz pečiva sa uskutočňuje v noci, v tomto prípade z nedele na pondelok. Avšak tí šoféri, ktorí pôjdu zo zelenej zóny do červenej, musia mať platný certifikát o neinfekčnosti, čo v aktuálnom nariadení a zabezpečení testovania nebude možné, respektíve bude možné iba v susedných červených okresoch,“ vysvetľuje Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov..

Ako najhorší prípad uvádzajú, že z dôvodu logistických problémov môže dôjsť k ohrozeniu zásobovania napríklad čerstvým pekárenským sortimentom.

„Cestovanie za účelom absolvovania testov v červených okresoch počas víkendu nepovažujeme za vhodné riešenie s ohľadom na kapacity odberných miest a snahu o minimalizáciu pohybu medzi zelenými a červenými okresmi,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Z pohľadu potravinárskych podnikov a pridružených odvetví sa podľa PKS jedná o stovky pracovníkov ako sú napríklad vodiči nákladnej dopravy zabezpečujúci rozvoz surovín, tovaru a zvoz živých zvierat, servisní pracovníci, iní špecializovaní pracovníci, ktorí vykonávajú svoju činnosť v rámci celého Slovenska a vo vzťahu k zásobovaniu obyvateľstva potravinami zohrávajú kľúčovú úlohu.

Problematický môže byť hlavne pondelok

„Slovenský zväz spracovateľov mäsa plne rešpektuje prijaté opatrenia vlády avšak upozorňuje na skutočnosť, že pre zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami medzi ,,okresmi“ je potrebné zabezpečenie možnosti testovania pracovníkov v zelených okresoch už cez víkend (najneskôr od nedele), pričom z pohľadu zásobovania problematickým môže byť hlavne pondelok 09.11.2020, nakoľko zvozy živých zvierat, surovín a rozvoz tovarov prebiehajú už v noci z nedele na pondelok,“ vysvetľuje Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Potrebu zabezpečiť testovanie pracovníkov v zelených okresoch podporuje Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenský cukrovarnícky spolok, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Slovenský zväz spracovateľov mäsa, Slovenský zväz výrobcov piva a sladu, Únia hydinárov Slovenska, Zväz vinárov a vinohradníkov Slovenska a Únia potravinárov Slovenska.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments