Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Pasívne saldo agroobchodu SR v roku 2023 dosiahlo 2,24 miliardy eur

Desiatky miliónov do ošípaných, hydiny alebo zeleniny môžu zmazať stomiliónové saldá
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Saldo zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo podľa predbežných výsledkov v roku 2023 pasívne, a to v objeme -2,238 miliardy eur. Medziročne sa zvýšilo o 16,8 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Záporné saldo vývozu a dovozu sa podľa neho v medziročnom porovnaní zvýšilo pri rastlinných výrobkoch o 118,3 %. Zvýšenie záporného salda sa medziročne zaznamenalo pri živočíšnych výrobkoch o 10,0 % a u tukov a olejov o 70,6 %. Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní znížilo v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 2,7 %. V odvetví rastlinných výrobkov sa v roku 2022 evidovalo aktívne saldo vo výške 127,4 milióna eur, ale v roku 2023 pasívne saldo vo výške -23,3 milióna eur.

Dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov bol v roku 2023 v objeme 7,399 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2022 bol dovoz agropotravinárskych výrobkov o 8,6 % vyšší. Medziročne sa zaznamenalo zníženie dovozu iba pri rastlinných výrobkoch o 1,6 %. Oproti minulému roku bol dovoz vyšší pri živočíšnych výrobkoch o 8,5 %, v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 12,7 % a v odvetví tukov a olejov bol medziročne dovoz vyšší o 18,4 %.

V roku 2023 sa vyviezli agropotravinárske výrobky v celkovej hodnote 5,160 miliardy eur, čo medziročne predstavuje zvýšenie o 5,4 %. V medziročnom porovnaní sa zvýšil vývoz potravín, nápojov a tabaku o 21,0 % a živočíšnych výrobkov o 7,1 %. V medziročnom porovnaní sa vývoz znížil oproti roku 2022 pri rastlinných výrobkoch o 9,9 % a pri tukoch a olejoch o 24,1 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments