Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Ovocinárstvo je od roku 1990 poznačené stagnáciou

Ovocinárstvo je od roku 1990 poznačené stagnáciou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenské ovocinárstvo je za posledných 20 rokov poznačené podľa slov predsedu Ovocinárskej únie (OÚ) SR Mariána Vargu stagnáciou až „dosť razantným poklesom“ rozlohy ovocných sadov. To má niekoľko príčin. Jednou z nich je skutočnosť, že prišlo k rozpadu ovocinárskych subjektov, ktoré fungovali v rámci bývalých poľnohospodárskych družstiev.

„Druhým dôvodom je najmä vysoká investičná náročnosť sadov. Už len málokto chce do ovocných sadov investovať. V malom, nedostatočne ošetrovanom sade kvalitné ovocie nedopestujete,“ uviedol pre TASR Varga.

Podľa neho však „je tu ešte niekde šanca konkurovať v produkcii špičkového ovocia“. „Kvalitné ovocie však nedopestujete, keď nemáte v sade potrebné technické zariadenia,“ povedal.

Jeden hektár sadu podľa jeho informácií predstavuje investíciu okolo 30.000 až 50.000 eur.

„Biologický materiál z toho tvorí len nejakých 30 %, možno ani toľko nie, ale tie sprievodné technické zariadenia pre ovocný sad sú veľmi drahé,“ informoval.

Nie je možné založiť ovocný sad a neurobiť v ňom závlahu, opornú konštrukciu pre stromy, oplotenie, siete proti krupobitiu alebo nezaviesť zariadenie proti mrazom, nehnojiť pôdu v sade.

„To teda predstavuje mnoho technických zariadení,“ spresnil.

K uvedeným technickým zariadeniam sadu patria aj tzv. vyvolané sekundárne investície, napríklad špeciálne traktory, drviče konárov a podobne.

Tretím dôvodom stagnácie ovocinárstva v SR je podľa predsedu OÚ SR skutočnosť, že na Slovensku nie sú vyriešené vlastnícke vzťahy k pôde a vlastníctvo pôdy je rozdrobené.

„Nikto v Európe nepozná to, čo funguje na Slovensku a v Česku, teda to, že niekde si niekto založí ovocný sad na cudzej pôde. U nás je to však úplne bežná vec,“ pripomenul.

To je stav, ako keby niekto staval stavbu na cudzej pôde, dodal.

Priestor na trhu s ovocím nižšej kvality je podľa Vargu preplnený, hlavne vďaka Poľsku, kde sa takéto ovocie vo veľkom dopestuje a predáva. Keď sa na trhu v SR poľské ovocie stretne so slovenským, tak potom jeho ceny klesajú.

„V Poľsku sa kilogram ovocia vyrobí za nejakých 0,25 až 0,29 eura a nakoniec na trhu sa ponúka takéto ovocie za 0,23 až 0,28 eura. Ak sa však pestovateľ venuje pestovaniu ovocia s vysokou kvalitou, má náklady síce 0,50 až 0,60 eura na kilogram, ale môže ovocie predať po 0,70 až 0,85 eura, alebo môže dostať za kilogram až 1 euro,“ dodal.

Autor článku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments