Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Zo sveta

Olomoucké syrečky dostali chránené zemepisné označenie

Olomoucké syrečky dostali chránené zemepisné označenie
insert_photomoraviasilesia.cz - Turistické informácie o Morave a Sliezku.

Pomenovanie “Olomoucké tvarůžky” môžu používať už len výrobcovia z okolia Olomouca. Európska komisia (EK) pribrala dnes oficiálne tradičný český syr medzi produkty, ktoré sú chránené zemepisným označením.

O ochranu názvu viedla Česká republika boj od svojho vstupu do Európskej únie v roku 2004, námietky a výhrady voči ochrannej známke mali najmä Nemci a Rakúšania. EK nakoniec po preskúmaní problému dala pravdu českej strane a členské štáty geografickú indikáciu na etiketách populárnych “syrečkov” odsúhlasili začiatkom júla.

Zoznam viac než deviatich stoviek chránených výrobkov alebo poľnohospodárskych plodín EK takisto rozšírila o fazuľu Canellino z Atiny (Taliansko), Herbónsku papriku (Španielsko), syr Maconnais (Francúzsko) a nemecké zemiaky z Lüneburgu (Lüneburger Heidekartoffeln).

Autor článku: Silvester Balog - spravodajca TASR v Belgicku
Zdroj obrázku: moraviasilesia.cz - Turistické informácie o Morave a Sliezku.

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1523 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments