Olomoucké syrečky dostali chránené zemepisné označenie

Pomenovanie „Olomoucké tvarůžky“ môžu používať už len výrobcovia z okolia Olomouca. Európska komisia (EK) pribrala dnes oficiálne tradičný český syr medzi produkty, ktoré sú chránené zemepisným označením.
O ochranu názvu viedla Česká republika boj od svojho vstupu do Európskej únie v roku 2004, námietky a výhrady voči ochrannej známke mali najmä Nemci a Rakúšania. EK nakoniec po preskúmaní problému dala pravdu českej strane a členské štáty geografickú indikáciu na etiketách populárnych „syrečkov“ odsúhlasili začiatkom júla.
Zoznam viac než deviatich stoviek chránených výrobkov alebo poľnohospodárskych plodín EK takisto rozšírila o fazuľu Canellino z Atiny (Taliansko), Herbónsku papriku (Španielsko), syr Maconnais (Francúzsko) a nemecké zemiaky z Lüneburgu (Lüneburger Heidekartoffeln).