Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

O samozber zeleniny je veľký záujem, do polí vyrazia tisíce ľudí

mrkva
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Niekoľko tisíc ľudí príde na prelome augusta a septembra zberať desiatky ton zeleniny z polí neďaleko Olomouca, kde pestovateľ Ladislav Kašpar druhým rokom organizuje samozber mrkvy, cibule, kapusty či cvikle.

Do polí so zeleninou, ktoré majú celkovú rozlohu 25 hektárov, vyrazia seniori aj mladé rodiny s deťmi. Odmenou za prácu na poli im bude kvalitná zelenina za cenu, ktorá je výrazne nižšia, ako na pultoch českých obchodov.

“Dopyt je veľký. Denne mám 30 až 50 telefonátov od záujemcov o samozber,” povedal dnes pre ČTK Kašpar.

K samozberu bude zhruba 200 ton zeleniny. Po minuloročnej skúsenosti Kašpar odhadol, že zeleninu si z jeho polí opäť prídu zobrať tisíce ľudí zo širokého okolia.

“Tá diera na trhu bola obrovská,” podotkol Kašpar.

Podľa neho sú zákazníci už sklamaní z prístupu veľkých obchodných reťazcov ku kvalite a cene ponúkanej zeleniny.

Za kilogram mrkvy zozbieranej na poliach pri obci Tešetice ľudia zaplatia 15 centov (4 Kč) a za petržlen 30 centov (8 Kč). Kilogram žltej cibule ich bude stáť 23 centov (šesť korún), kilogram bielej kapusty na strúhanie 30 centov (osem korún) a za rovnaké množstvo cvikle zaplatia 19 centov (päť korún).

Farmár Kašpar začne budúci týždeň samozber všetkých ponúkaných druhov zeleniny naraz, aby si ľudia mali z čoho vyberať.

“Čaká sa už len na cibuľu, ktorá musí riadne vyschnúť,” podotkol.

Samozber zeleniny sa poľnohospodár rozhodol vlani zaviesť kvôli nedostatku brigádnikov aj nízkym výkupným cenám, ktoré pestovateľom zeleniny ponúkajú veľkoobchody.

Podiel na konečnej cene má roľník stále menší

“Dvadsať rokov som zeleninu zberal s pomocou miestnych brigádnikov, ktorí pracovali celý život na družstve. Najmladší z nich má dnes 75 rokov,“ povedal Kašpar, podľa ktorého je teraz problém zohnať dostatočný počet kvalitných mladších brigádnikov.

Rozhodnutie ponúknuť ľuďom samozber zeleniny malo aj ekonomický základ. Kašpar upozornil na to, že v posledných rokoch klesá podiel pestovateľov na konečnej predajnej cene zeleniny v obchodoch.

“Kým pred desiatimi či pätnástimi rokmi som dostal 33 percent, tak dnes nedostanem ani 18 percent,” povedal.

Zeleninu síce pri samozbere predáva za cenu, ktorú by dostal od veľkoobchodu, avšak ušetrí náklady na brigádnikov a dopravu.

Kašpara už vlani prekvapila skladba ľudí, ktorí si neváhali obliecť pracovný odev a vyraziť do poľa zberať zeleninu pre vlastnú spotrebu.

“Počítal som, že prídu skôr starší ľudia cez päťdesiat rokov. Dorazilo ale veľa mladých rodín, ktoré ani tak nehľadeli na cenu. Rodičia boli navyše nadšení, že to bolo pre ich deti veľké spestrenie a zeleninu ich bavilo zberať,” dodal Kašpar.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments