Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Nitra žila vínom

Nitra žila vínom
insert_photoilustračné foto - nvf.sk/fotogaleria

Na deviatom ročníku Nitrianskeho vínneho festivalu sa stretlo asi 40 vinárstiev z nitrianskeho regiónu, ale aj zo stredného a južného Slovenska.

„Okrem tradičných aj mladších slovenských vinárstiev ale návštevníci mohli ochutnať aj vína z Nového Zélandu, Portugalska, Španielska a Talianska. Opäť sme pre tento účel len po tieto dni mohli otvoriť unikátne pivnice v nitrianskom podhradí,“ vysvetlil Juraj Kóňa, organizátor Nitrianskeho vínneho festivalu.

K mladším vinárstvam, ktoré na festivale hostili návštevníkov, patrí aj vinárstvo z Komjatíc.

„Je to zaujímavé z toho pohľadu, že často ani susedia nevedia, že existuje nejaké vinárstvo. Žijeme technologickú dobu a hoci technológia skracuje vzdialenosť, na druhej strane predlžuje vzťahy a šancu spoznať jeden druhého. Tu sa môžeme ľuďom odprezentovať a páči sa nám, že je to v takýchto historických priestoroch,“ uviedol František Dragúň z vinárstva Komjathi, ktoré popri vínach ponúklo aj ochutnávku višňových a hroznových džemov z vlastnej produkcie.

„Ľudia si môžu pochutiť na našich prírodných džemoch, ktoré vyrábame podľa starých receptov. Hodia sa aj k ochutnávkam, ale aj k salámam, syrom či šunkám a klobásam,“ dodala Lenka Dragúňová.

Napriek ochutnávkam rôznych jedál a produktov ale na festivale vládlo najmä víno. Cieľom podujatia je nielen osloviť spotrebiteľov, ale aj odprezentovať mladšie a nové vinárstva či mladé vinárske talenty. Jedno z ocenení si vyslúžil aj čerstvý absolvent SPU Filip Bíro z vinárstva vo Veľkom Záluží.

„Som rád za toto ocenenie, pretože ma vinárstvo baví a robím to zo srdca. Venujem sa tomu do malička, vyrastal som s tým popri otcovi a prvé víno som dorobil v osemnástich rokoch, samozrejme vidím v tom aj svoju budúcnosť,“ dodal mladý vinár z Víno Bíro.

Vinári ponúkli vzorky najmä z uplynulých ročníkov, na tom aktuálnom zatiaľ ešte pracujú. Viacerí potvrdili, že sezóna 2018 vinárom až tak nepriala.

„Tento ročník bude veľmi plodný na červené vína. Biele vína budú fajn, ale nebudú také výrazné ako boli napríklad minulý rok. Bola trošku nadúroda a to nie je vždy dobre. Hoci cukornatosť bola dobrá, s kyselinami bol problém, s tým ako vinári trochu bojujeme,“ vysvetlil František Švec z vinárstva Fiero Vine z Kmeťova.

Mladé vína z tohto ročníka vinári uvedú na trh po prvom novembrovom pondelku. Ich ochutnávku chystajú aj pod nitrianskym hradom.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: ilustračné foto - nvf.sk/fotogaleria

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments