Nemeckí pestovatelia chmeľu čelia kríze, poľnohospodárom hrozí koniec
Pestovatelia chmeľu v Nemecku, ktoré je najväčším producentom tejto plodiny na svete, čelia vážnym ekonomickým problémom, upozornila agentúra DPA. Hlavnými dôvodmi sú klesajúca spotreba piva, dopady klimatických zmien a nadbytočná produkcia alfa kyselín, ktoré dodávajú pivu horkosť.
To všetko môže viesť k poklesu pestovateľskej plochy o 2000 až 3000 hektárov z celkových 20 000 hektárov, čo môže znamenať aj uzavretie niektorých fariem, oznámil agentúre riaditeľ nemeckého chmeliarskeho zväzu Pascal Piroué.
Rok 2024 priniesol nadpriemernú úrodu 46 536 ton chmeľu, z čoho väčšina pochádzala z Bavorska, konkrétne z oblastí Hallertau a Spalt. Podľa pestovateľov však už jedenásty rok v rade pretrváva prebytok produkcie, keď sa vyprodukovalo viac alfa kyselín, ako je dopyt. Situácia vyústila k prudkému poklesu cien.
„V niektorých prípadoch klesli ceny za posledné dva roky o 90 percent,“ povedal DPA prezident zväzu nemeckých pestovateľov chmeľu Adolf Schapfl.
„To znemožňuje ekonomicky udržateľné pestovanie chmeľu. Veľa chmeliarskych rodín v dôsledku toho končí s podnikaním,“ dodal.
Dlhodobé zmluvy s pivovarmi, ktoré tvoria prevažnú väčšinu odberateľov, zatiaľ pomáhali zmierniť dopady krízy, ale vypršanie týchto kontraktov môže situáciu ešte zhoršiť. Pivovary si už teraz objednali viac chmeľu, ako dokážu spracovať, čo vedie k nárastu nevyužitých zásob.
Vyššie teploty a nedostatok zrážok nútia navyše poľnohospodárov zmeniť pestované odrody a technológie. Pilotné projekty v oblastiach Hallertau a Spalt preto testujú zavlažovacie systémy, ktoré využívajú prebytočnú povrchovú vodu, no podľa odborníkov vyžaduje adaptácia na meniace sa podmienky rozsiahle investície.