Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Jeden z najväčších chovateľ hydiny zatvoril svoju prevádzku

Jeden z najväčších chovateľ hydiny zatvoril svoju prevádzku
insert_phototlačový odbor EK

Jeden z najväčších chovateľov kurčiat na Slovensku Hydina Súlovce, s.r.o. zhruba do konca tohto roka zatvorila farmu. Dôvodom sú nízke nákupné ceny a nerentabilnosť výroby. O ďalšom osude spoločnosti sa rozhodne najneskôr do 20. decembra. V súčasnosti si 20 zamestnancov firmy čerpá dovolenku.

Spoločnosť prevádzkuje 14 výrobných hál, v ktorých ročne v siedmich cykloch vykŕmi 3,5 milióna kurčiat. Ročná produkcia Hydiny Súlovce predstavuje 7000 ton hydiny. Naskladnenie nového cyklu sa malo začať začiatkom tohto týždňa.

„Tento cyklus sme nenaskladnili, to znamená, že začiatkom budúceho roka prestaneme s dodávkami hydiny pre nášho najväčšieho odberateľa Hyzu Topoľčany. Urobili sme tak po dohode so zástupcami odberateľa,“ konštatoval konateľ Hydiny Súlovce Marián Čakajda.

Zatvorenie farmy sa podľa jeho slov dotkne nielen odberateľa, ale aj dodávateľa násadových vajec a dvoch dodávateľov kŕmnych zmesí.

„Navyše znížením domácej produkcie sa ešte viac otvorí na trhu priestor pre hydinu z dovozu,“ konštatoval Čakajda. 

K zatvoreniu farmy pristúpila Hydina Súlovce po zvážení rentability výroby. Súčasná cena kŕmneho obilia sa pohybuje od 220 do 240 eur za tonu, cena za meter kubický kŕmnych zmesí dosahuje 39 až 40 eur. Po zaplatení vstupov vrátane režijných nákladov by farma potrebovala dosiahnuť nákupné ceny na úrovni 1,07 až 1,10 eura za kilogram, čo je o päť až osem centov viac ako reálne dostáva.

„Ak nerobíme, máme náklady len 30% z nákladov pri plnej prevádzke. Znamená to, že prerobíme menej, ako keď budeme pokračovať vo výrobe,“ tvrdí konateľ.  

Akým spôsobom bude výroba pokračovať v novom cykle a či bude pokračovať, by sa malo rozhodnúť ešte v predvianočnom období.   

Jednou z možností, ktoré vedenie farmy zvažuje, je vybudovanie vlastnej porážkarne a spracovateľského závodu.

„Projekt máme pripravený, v podstate máme aj dohodnuté financovanie,“ konštatoval Čakajda. Ďalšou alternatívou je vstup do už existujúceho závodu na spracovanie hydinového mäsa. Podľa informácií z prostredia Hyzy súčasný majiteľ zvažuje predaj topoľčianskeho závodu.

„Môžem potvrdiť, že sme o tejto možnosti rokovali a máme záujem o vstup do firmy,“ potvrdil konateľ Hydiny Súlovce.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: tlačový odbor EK

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Agrárnik z HN
Agrárnik z HN
28. november 2012 9:05

je to na škodu veci prázdny trh s jatočnými kurencami sa uvolní pre hydinu z Brazílie, Číny, Rumunska a čert vie koho s kvalitou na úrovni hydinového mäsa pre naších miláčikov /pes, mačka,,,,/no bude lacné a cenovo dostupné pre občana

JURO
JURO
3. apríl 2013 14:54

Je to dôvod že na tomto skorumpovanom slovensku padne všetko čo je dobré ,robia to nenažranci čo chcú od prvovýrobcou tovar za facku a oni si potom napchaju nenásytné vrecká na predai hotového produktu, Vďaka nedohode za pár centou sa budú obyčajný ludia troviť masom z číny . Je to… Celý komentár »