Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Jablká sú najdrahšie v histórii

Jablká sú najdrahšie v histórii
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ceny jabĺk, ktoré sú ovocím s najvyššou spotrebou v Českej republike, v júni v obchodoch vzrástli na najvyššiu úroveň v histórii. Kilogram jabĺk sa, podľa údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) v polovici júna, predával v priemere za 43 českých korún (1,65 eur). Medziročne to predstavovalo zdraženie o 30 percent. Doterajším maximom bolo 41,83 koruny (1,61 eur) za kilogram z augusta roku 2013.

Dôvodom rekordne vysokých cien je podľa ovocinárov nedostatok jabĺk v Európe po minuloročnej neúrode spôsobenej jarnými mrazmi.

„Zásoba jabĺk v EÚ k začiatku júna predstavovala iba 249.000 ton. Vlani v júni zásoba predstavovala 786.000 ton a predvlani 798.000 ton,“ povedal ČTK predseda Ovocinárskej únie ČR Martin Ludvík.

Nižších cien jabĺk sa spotrebitelia podľa neho dočkajú až s novou úrodou, teda približne od prelomu augusta a septembra.

Tento rok mrazy sady nepostihli, takže úroda jabĺk by mohla byť v ČR aj v Európe po dvoch zlých rokoch opäť na bežnej úrovni. Úroda jabĺk v ČR by podľa odhadu k polovici júna mala medziročne vzrásť o 48 percent na 150.279 ton. V porovnaní s päťročným priemerom ide o navýšenie o 18 percent.

Ceny jabĺk trvalo rastú od minulej jesene. Vlani v septembri stál kilogram jabĺk 32,43 koruny (1,25 eur), v januári 2018 bola priemerná cena 36,90 koruny (1,42 eur) a v apríli presiahla 39 Kč/kg (1,5 eur). Do ceny jabĺk sa s postupujúcou predajnou sezónou premietajú aj náklady na ich skladovanie. 

V Česku sa ceny jabĺk riadi vývojom trhu v Európe, pretože dovoz zaisťuje cez polovicu českej spotreby. Každý Čech zje za rok v priemere 24 kilogramov jabĺk a výrobkov z nich.

Na konci júna už ale jablká nie sú hlavným ovocím, ktoré ľudia dopytujú. V ponuke je už čerstvé letné ovocie, napríklad jahody, čerešne, višne, marhule, broskyne, maliny, ríbezle.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments