Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Dlhodobo vzdelávajú a vychovávajú zodpovedného spotrebiteľa

Dlhodobo vzdelávajú a vychovávajú zodpovedného spotrebiteľa
insert_photoSPPK - Vyhlásenie výsledkov súťaže Hovorme o jedle (22.11.2024).

Najaktívnejšou základnou školou 12. ročníka súťaže Hovorme o jedle sa stala ZŠ Pankúchova v Bratislave. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v piatok vyhlásila tohtoročných víťazov. Ocenila najlepších autorov prác, ktorí pochádzajú zo 442 základných škôl na Slovensku.

„Často sa nás aj médiá pýtajú, aký hmatateľný posun vidíme vďaka tomuto projektu. Je to ťažko zmerateľné, môžeme hovoriť o počte zapojených základných škôl. Môžeme hovoriť o počte zapojených žiakov, ktorých sú určite za 12 rokov desaťtisíce. Môžeme hovoriť o širšom publiku, ktoré projektom zasahujeme, pretože okrem žiakov sú to aj učitelia, pedagogickí pracovníci škôl, ale aj rodiny – súrodenci, rodičia a starí rodičia. Počíta sa všetko a pre nás je aj ten najmenší úspech a posun vpred dôvodom pokračovať vo vzdelávaní o potravinách,“ priblížil podpredseda SPPK Marián Šolty.

SPPK v tomto ročníku súťaže pripravila pre žiakov štyri aktivity týkajúce sa potravín a potravinovej pyramídy, do ktorých sa mohli zapojiť. Žiaci tvorili kreatívne projekty (aktivita Hovorme o jedle – 337 súťažných príspevkov), písali eseje a úvahy na tému Načo sú nám polia a sady? (390 súťažných príspevkov), ale aj maľovali obrazy (súťaž Chutné maľovanie – 1551 súťažných príspevkov) a fotografovali (súťaž Očami gurmána – 330 súťažných príspevkov).

„V časoch, keď žijeme konzumným spôsobom života, vôbec nie je jednoduché, aby sme v mladých ľuďoch prebudili väčšiu zodpovednosť k svojmu organizmu, úctu k slovenským poľnohospodárom a potravinárom a nimi vyrobeným potravinám, ktoré navyše nie sú poznačené žiadnym potravinovým škandálom. Toto je benefit, ktorý by mali viac vnímať mladí ľudia. Je naším cieľom, aby sme dlhodobým vzdelávaním v základných školách vychovali zodpovedného spotrebiteľa. Deti, ktoré pred 12 rokmi zažili prvý ročník projektu Hovorme o jedle, dnes už nakupujú potraviny a možno aj pre vlastné rodiny. Veríme, že s rozumom a zodpovedne,“ dodal ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim.

Organizátorom 12. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle je SPPK a Centrum rozvoja znalostí o potravinách.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: SPPK - Vyhlásenie výsledkov súťaže Hovorme o jedle (22.11.2024).

5 1 hlas
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments