Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Drobní roľníci môžu uspieť kvalitnými výrobkami

Drobní roľníci môžu uspieť kvalitnými výrobkami
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Naučiť drobných farmárov ako vyrábať bezpečné a kvalitné potraviny a ako ich čo najlepšie umiestniť na trhu bolo cieľom série vzdelávacích aktivít, ktoré sa v uplynulom období konali po celom Slovensku a dnes vyvrcholili odbornou konferenciou v Nitre.

Farmári a drobní producenti potravín sa na seminároch a kurzoch naučili ako správne spracovať mlieko, mäso, obilie, strukoviny, olejniny, ovocie a zeleninu. Zároveň sa dozvedeli, ako dať svojim potravinám pridanú hodnotu, vďaka ktorej sa stanú pre spotrebiteľov zaujímavejšími.

„Grant 80.000 eur poskytla Nadácia Tesco a je určený na zlepšenie podnikania malých farmárov a výrobcov potravín a má hlavný cieľ neustále zvyšovať ich gramotnosť vo výrobe potravín. Znamená to, aby vyrábali bezpečne, aby vyrábali kvalitne, aby naozaj spĺňali hygienické podmienky. Tento grant vo svojom treťom ročníku bol venovaný inováciám, pretože inovácie sú dnes hybnou silou. Na trhu je množstvo produktov a to znamená, že len tie, ktoré prinášajú vysokú pridanú hodnotu, spotrebiteľ naozaj ocení,“ skonštatovala riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho Zuzana Nouzovská.

Jej slová potvrdil aj Stanislav Šilhár z Biocentra v Modre, podľa ktorého môžu drobní farmári prežiť iba vtedy, ak dokážu vyrábať potraviny, ktoré budú mať vyššiu pridanú hodnotu.

„Predajom pšenice, alebo mlieka sa žiadny farmár neuživí. Ale mám konkrétnu skúsenosť, že už 15 kráv dokáže dať obživu dvom rodinám, ktoré z ich mlieka produkujú výrobky, o ktoré je na trhu záujem. Dôležité je, aby tieto potraviny dokázali vyrábať bezpečne. Najväčší úspech, ktorý sa nám počas tohto vzdelávania podaril je to, že sme si s účastníkmi zjednotili názor, že zodpovedný za bezpečnosť potravín je ten farmár, ktorý ich vyrába a oni získali informácie o tom, čo asi potrebujú splniť, aby tú potravinu dokázali vyrobiť bezpečne a kvalitne,“ uviedol Šilhár.

Projekt vzdelávania drobných farmárov organizuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v spolupráci so Zväzom ekologického poľnohospodárstva Ekotrend Slovakia a s podporou Nadácie TESCO. Minulý rok bolo vzdelávanie zamerané na kvalitu potravín, tento rok sa viac ako 200 farmárov učilo, ako zaviesť do výroby rôzne inovácie.

„A nezostali sme iba pri teórii, ale naozaj sme im poskytli možnosť reálne si odskúšať nové výrobné postupy. Veríme, že práve toto im pomôže neskôr obstáť v konkurencii na trhu a že sa aj v regiónoch takto ozvláštni ponuka pre spotrebiteľov o rôzne regionálne a špecifické produkty. Práve týmto sa do budúcna môže položiť základ toho, že bude v slovenskom poľnohospodárstve udržateľná zamestnanosť a že sa slovenský vidiek rozvinie,“ povedala o projekte Zuzana Lošáková z Nadácie TESCO.

Podpora rodinných fariem a malých výrobcov potravín je potrebná aj podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej.

„Našou úlohou nie je len prekonávať aktuálne krízy, ale hľadať aj systémové riešenia. Jedna z možností ako oživiť celý sektor je práve pomoc drobným farmárom,“ skonštatovala.

Podľa odborníkov sa môžu práve prostredníctvom malých farmárov dostávať na trh kvalitné domáce potraviny, ktoré by sa k spotrebiteľovi bežnými distribučnými cestami nedostali.

„Je veľmi potrebné a prospešné, aby slovenské poľnohospodárstvo našlo cestu, ako bude odbytovať svoju výrobu. Som presvedčená, že práve spôsob spracovania svojej produkcie, ktorý ponúka spotrebiteľovi farmár, priamo a v krátkom odbytovom reťazci, je ten najlepší spôsob ako nájsť alternatívu k odbytovým cestám, ktoré v súčasnosti na Slovensku sú. Pri predaji farmárskych potravín z dvora je garancia vlastnej suroviny, je tam garancia tradičných receptov, je tam garancia naozaj čerstvých potravín bez konzervačných látok,“ doplnila Nouzovská.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1523 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
10 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
Neregistrovaný
realista
6. decembra 2016 22:07

Napad to nie je zly ale trocha neskoro prisiel aj tak to ostane len pri tom ze dobre by bolo ako vsetko

jm
Neregistrovaný
jm
6. decembra 2016 22:33

Určite bude potrebné prehodnotiť viac vecí. Ak ma pamäť neklame pri predaji z dvora je množstevné obmedzenie . Totiž nik nebude ochotný investoať do náročných technológií a postupov na spracovanie svojich produktov ak to nemá mať aj efekt vo forme návratnosti. Bez finančnej pomoci či už vo forme nízkoúrokových pôžičiek… Celý komentár »

ni
Neregistrovaný
ni
7. decembra 2016 11:28

Nasa rodinna farma tiez zacala prosperovat az vtedy, ked sme sa zacali orientovat na konecneho spotrebitela. A nepotrebujeme ziadne podpory. Pomohol by svaty pokoj od statu. Najlepsou podporou by bolo znizenie danoveho, odvodoveho a byrokratickeho zatazenia. To by bolo sveta zit. No ale potom co s tou hordou zbytocnych uradnikov?… Celý komentár »

realista
Neregistrovaný
realista
7. decembra 2016 11:42

v prvom rade štát musí začať od seba aby niečo takéto fungovalo a nie likvidovať ludí neustálymi kontrolami a daňami zaťažovať drobných farmarov.

jm
Neregistrovaný
jm
7. decembra 2016 12:57

Neviem či som dobre pochopil ,,ni,,to porovnávanie záľuba alebo práca ktorá ťa má živiť. Trochu je to uletené no možno jeden šťastný večer v Las Veges pri pokry by pomohol.

ni
Neregistrovaný
ni
8. decembra 2016 11:31

Re: jm: Asi nechapem ja. Farma nesmie byt zalubou? Ja hovorim, ze v comkolvek zacnes podnikat, potrebujes zakladny kapital. A ze polnohospodarstvo nie je tak vynosne- aspon nie v prvych rokoch, aby sa clovek mohol zadlzit. To je velke riziko. Ale kazdy nech si robi, ako to citi on. My… Celý komentár »

jm
Neregistrovaný
jm
8. decembra 2016 13:20

Ono viac záleží či máš svoju záľubo presnejšie povedané podnikanie sezónne alebo sa tomu venuješ po celý rok ako napríklad pri ŽV.Ja osobne som smutný z článkov ktoré nabádajú mladých ľudí k práci v tomto odvetvý. Na jednej strane ich povzbudzujú a na druhej ako by nepoznali rôzne obmedzenia ako… Celý komentár »

ni
Neregistrovaný
ni
8. decembra 2016 16:46

Re: jm: Nemame ZV- to uz je rehola. Mame specializovanu rastlinnu. To sa este da robit ako praca, ktora je zaroven zalubou. Aj ked vstupne investicie boli znacne- hocikto by sa nato nedal- radsej by hotel postavil. A docenene to nie. To s podporami je pravda- na jednej strane vlada… Celý komentár »

jm
Neregistrovaný
jm
8. decembra 2016 21:30

U nás už aj vrabce o tom čvirikajú. Zopakuje sa minulý rok? Totiž spraviť z poľnohospodára závisláka na podpore a potom takto hazardovať?Veľká väčšina fariem je napojená na úver ,leasing ,rôzne platby a toto všetko sa skomplikuje v momente keď prejde polovica decenbra a Vás nikdo ani len neinformuje čo… Celý komentár »

Anonym
Neregistrovaný
Anonym
9. decembra 2016 5:21

K tým mladým farmárom, ktorí čakajú na 50000 eur. Na webovej stránke mladý farmár je zverejnený list určený pre ministerstvo rozvoja vidieka, platobnú agentúru, v ktorom vyzývajú kompetentných k nezníženiu sľúbenej výšky podpory. Je teda veľmi pravdepodobné, že to, čo platilo na začiatku, v deň zverejnenia výzvy, už na konci,… Celý komentár »