Cukrová repa ako stabilizačný faktor hospodárenia
Podľa údajov Štatistického úradu SR, sa zvýšili pestovateľské výmery cukrovej repy o 45,9 percenta. Vzrásť by mala aj úroda a to približne o štvrtinu. Vyplýva to z odhadu úrody vybraných plodín k 15. septembru, ktorý dnes /pondelok – 28. 9./ zverejnil Štatistický úrad SR. Práve cukrová repa by mohla byť plodinou, ktorá pomôže preklenúť poľnohospodárom situáciu súvisiacu s prepadom cien obilnín, repky, ale i živočíšnej produkcie.
Dôležitá je efektívnosť výroby. Družstevníci z Nižnej pri Piešťanoch pravidelne prekračujú výnosy 60 ton buliev z hektára a sú roky, keď atakujú aj hranicu 80 ton. Za dosiahnuté výsledky cukornatosti pohybujúce sa na úrovni 17,5 % sa tiež nemusia hanbiť.
„Pri takýchto výsledkoch môžeme hovoriť o ekonomike pestovania. Vieme, že minimálna cena cukrovej repy pri 16 % cukornatosti je nízka, ale s príplatkami za cukornatosť, osobitnou platbou za cukor a pomocou pre pestovateľov cukrovej repy vyplývajúcou z odovzdania viac ako 50 % národnej kvóty je to pre nás zaujímavá plodina,“ konštatuje Stanislav Ferech, predseda PD Nižna.
Ako stabilizačný faktor vnímajú cukrovú repu aj v Dolnom Lopašove, kde tak ako v mnohých iných podnikoch dochádza k výraznému prepadu hospodárskeho výsledku. Napriek tomu veria, že sa im v koncoročnom výsledku prejaví pestovanie tejto komodity.
„Cukrová repa patrí medzi stabilizačné faktory podniku. S úrodami prekračujúcimi 70 ton z hektára a cukornatosťou na úrovni 18,5 percenta, by mohla pomôcť zabezpečiť kladný hospodársky výsledok aj na konci roku 2009,“ verí Marián Šmacho, predseda PD Dolný Lopašov.
My len pripomíname, že podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky, plocha osiata cukrovou repou dosiahla takmer 16 tisíc hektárov a priemerná úroda sa očakáva na úrovni takmer 53 ton z hektára. Najväčšie výmery cukrovej repy sa pestujú v Trnavskom kraji, ktorý veľmi tesne nasleduje Nitriansky kraj.