Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z domova Živočíšna výroba

Chovatelia ošípaných volajú po spravodlivosti

Chovatelia ošípaných volajú po spravodlivosti
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenskí chovatelia ošípaných žiadajú od spracovateľov spravodlivé rozdelenie zisku za predanú bravčovinu. Cena, ktorú aktuálne dostávajú od spracovateľov za ošípané, totiž naďalej nepokrýva ich náklady na chov zvierat.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa v týchto dňoch avizoval od polovice apríla zdražovanie mäsa a mäsových výrobkov o 10-12%. Mäso a mäsové výrobky by tak mali predávať do obchodov drahšie. Po spravodlivom prístupe však volajú aj slovenskí chovatelia ošípaných, ktorí stále nedostávajú za svoje zvieratá takú cenu, pri ktorej by na chove zvierat neprerábali.

Priemerná odbytová cena za kg živej jatočnej ošípanej bola ešte vo februári na úrovni 90 centov, čo bola pre chovateľov extrémne nízka cena. Za posledné týždne sa ceny zvýšili na súčasnú úroveň približne 1,20 € za kg živého zvieraťa. Aktuálne už odbytové ceny ošípaných nestúpajú, takýto stav sa drží približne 6 týždňov. Vzhľadom na roky trvajúcu nepriaznivú situáciu v odvetví a neustále zdražovanie samotného chovu ošípaných by chovatelia privítali, keby sa navýšenie odbytových cien za bravčové mäso, ktoré avizovali spracovatelia, prejavilo aj na strane chovateľov.

Pohyby cien na pultoch v obchodných reťazcoch totiž často nekopírujú nákupné ceny jatočných ošípaných. Ak obchody vedia zaplatiť spracovateľom viac za mäso a výrobky z neho, prečo samotní chovatelia tento fakt nepociťujú a predávajú ošípané spracovateľom so stratou? – pýtajú sa chovatelia.

Ideálna cena na úrovni 1,30 eur za kilogram živej váhy

„Žiaduce je, aby aj naše odbytové ceny presiahli úroveň výrobných nákladov na chov ošípaných. Ak máme hovoriť o ideálnej priemernej celoročnej cene, tak by sa mala pohybovať na úrovni 1,30 € za kg živej jatočnej ošípanej. A to je už priaznivá cena, vďaka ktorej by chovatelia mohli nielen udržiavať počty ošípaných, ale aj investovať do opravy objektov a modernizovať chovy“, uviedol Andrej Imrich zo Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).

Dôvodom predchádzajúceho zníženia cien bola situácia s covidom a stagnácia celosvetového obchodovania s bravčovým mäsom – najmä pre africký mor ošípaných.  Ceny na nemeckej burze klesali, pretože sa zastavil vývoz najmä na ázijské trhy. V súčasnosti už niektoré krajiny nanovo obnovili dovoz bravčoviny  z Nemecka – napr. Honkong, čo malo vplyv na oživenie obchodovania.

Naši chovatelia pevne dúfajú, že cena zo súčasných 1,20 € pôjde ešte hore, aby sa im oplatilo chovať ošípané a zároveň nielen udržiavať chovy, ale investovať do nich a tak zvyšovať aj potravinovú sebestačnosť v tejto komodite.

Autor článku: Jana Holéciová - hovorkyňa Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments