Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky

Časť druhá: Kľúč k úspechu v poľnohospodárstve – intenzifikácia

Časť druhá: Kľúč k úspechu v poľnohospodárstve – intenzifikácia
insert_photoJuraj Huba - zavlažovacia fregata v poraste osivovej kukurice na Poľnohospodárskom družstve v Nižnej.

Zjednodušená poučka intenzifikácie by mohla znieť, že je to vynakladanie prostriedkov na mzdy a vstupy do výroby, ktoré nám zabezpečia zvyšovanie produkcie, produktivity práce a znižovanie nákladov napríklad na jeden hektár, alebo liter mlieka. S intenzifikáciou si takmer automaticky spájame podniky v produkčných regiónoch. Možno je to i v dôsledku toho, že práve rastlinnú výrobu vnímame ako tú perspektívnejšiu z hľadiska poľnohospodárskej výroby. My sme sa ale boli pozrieť i v znevýhodnených oblastiach, kde je ekonomika poľnohospodárskych podnikov z väčšej časti položená na živočíšnej výrobe a kde sa taktiež nemôžu vyhýbať zvyšovaniu produkcie a znižovaniu nákladov.

Dosiahnuť v kopcovitom teréne Oravy mliekovú úžitkovosť, ktorá by zodpovedala celoslovenskému priemeru je zložité. V PROD Bobrov začali v roku 1997 s prekrižovaním pôvodných plemien na čiernostrakatý holstein. O súčasnom významnom podiely krvi vysokoúžitkových kráv v stáde svedčí nárast dojivosti z približne 2500 litrov, v roku 1996, na dojnicu a rok, na súčasných viac ako 7000 litrov mlieka.

„V istom období sme sa viac orientovali na stavy dojníc, ako na priemernú dojivosť. Pred niekoľkými rokmi sme mali na podniku takmer 350 dojníc. V súčasnosti je to približne o sto menej, ale dojivosť rastie,“ hovorí Tomáš Lúchava, predseda družstva v Bobrove.

Podobnými zmenami v živočíšnej výrobe išli aj v ďalšom poľnohospodárskom podniku na Orave. V Roľníckom družstve Vavrečka Ťapešovo narástla dojivosť za posledných sedem rokov takmer dvojnásobne. A so zvyšovaním úžitkovosti počítajú i v ďalších rokoch. Tak ako i v Poľnohospodárskom družstve v Tvrdošíne, kde dokázali i v minulom roku zvýšiť ročnú dojivosť o 300 litrov.

„Minulý rok sme šetrili takmer na všetkom, ale zobrať zvieraťu právo na kvalitnú výživu, je to posledné. Správali sme sa hospodárne v iných oblastiach a i napriek zložitému obdobiu sme udržali výborný zdravotný stav zvierat,“ povedal Cyril Orčík, podpredseda družstva a vedúci živočíšnej výroby v PD Tvrdošín.

Tak ako pôvodné pinzgauské plemená na Orave nahradil holstein, alebo strakatý dobytok, tak i tradičné plemená oviec sa pomaly vytrácajú.

„Je rozdiel, či denne nadojíte 200, alebo 400 litrov ovčieho mlieka,“ hovorí Cyril Orčík a dopĺňa, že rozdiel v dojivosti bol spôsobený najmä prekrížením pôvodnej valašky s plemenom lacaune.

Ani poľnohospodári v produkčných oblastiach, ktorí sa umiestnili v súťaži Klubu poľnohospodárskych novinárov Top Agro, nechcú ísť cestou znižovania produkcie. Jozef Urminský, predseda PPD Prašice, vidí cestu svojho podniku v efektívnej intenzite.

„Znamená to, že sme nešli cestou znižovania produkcie, ale dosahovania primeraných úrod i v krízovom roku. Táto intenzita úrod pri optimalizácii nákladov určitým spôsobom eliminovala viac ako tretinový výpadok v trhových cenách obilnín v minulom roku ,“ uviedol Jozef Urminský.

Vysoká intenzita výroby pomáha i družstevníkom z Nižnej pri Piešťanoch. Tu obhospodarujú približne 590 hektárov pôdy, z čoho približne na 150 hektároch, v minulom roku, pestovali cukrovú repu. Pri tejto plodine už tradične dosahujú vysokých úrod. Minulý rok to bolo 73 ton z hektára pri cukornatosti 17,3 percenta.

„Pri takýchto výsledkoch môžeme hovoriť o ekonomike pestovania,“ hovorí Stanislav Ferech, predseda PD Nižná.

Tak ako i v Prašiciach, ani v Nižnej sa nespoliehajú len na poveternostné podmienky. V nedávnom období pribudla na poliach družstva zavlažovacia fregata, ktorá poskytne závlahu plodinám na výmere 60 hektárov. Spustením tohto zariadenia do prevádzky dostali pod závlahu približne dve tretiny svojej výmery.

V každom podniku, ktorý sme navštívili, bola vysoká intenzita výroby možná len v prípade, že mal manažment podniku dokonale zvládnutú agrotechniku, alebo chov hospodárskych zvierat. O tom, aká je ďalšia podmienka rozvoja nášho agrárneho odvetvia, budeme cez najúspešnejšie subjekty poľnohospodárskej prvovýroby za rok 2009, hovoriť znova v utorok.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Juraj Huba - zavlažovacia fregata v poraste osivovej kukurice na Poľnohospodárskom družstve v Nižnej.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
G.S
G.S
17. september 2010 9:16

To sa tu tiahne ako smrad už nejakých 60 rokov. Problém je v tom, že sa išlo a aj ide cestou dosahovania vyššej intenzity bez ohľadu na ekonomiku. Načo mi je vysoká intenzita výroby ,ak pôjdem do straty. Takmer nikto nie je schopný presne vyčísliť náklady na jednotlivú produkciu. Idú… Celý komentár »