Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Žatva naplno prepukne v nasledujúcich dvoch týždňoch

Žatva naplno prepukne v nasledujúcich dvoch týždňoch
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tohtoročná žatva sa v južných okresoch Slovenska začína len postupne a naplno tam v prípade priaznivého počasia prepukne zrejme v nasledujúcich dvoch týždňoch. TASR o tom informoval tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

„SPPK má zatiaľ informácie o tom, že zberové práce sa čiastočne realizujú v okresoch Bratislava, Senec, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky, Komárno, Nitra, Rimavská Sobota a Trebišov,“ spresnil.

Poľnohospodári podľa Nemca zbierajú ozimný jačmeň a repku, pričom doterajšie úrody sú väčšinou o 20 až 25 % lepšie ako vlani, keď tieto regióny postihlo extrémne sucho.

„Neskôr príde na rad pšenica a ostatné plodiny podľa toho, ako budú dozrievať,“ podotkol.

Na rozdiel od vlaňajška poznamenaného suchom sa v tomto roku podľa neho očakáva vyššia produkcia obilnín i olejnín.

„Podľa odhadov Štatistického úradu (ŠÚ) SR k 20. júnu 2013 by tohtoročná produkcia hustosiatych obilnín mala byť zhruba o štvrtinu vyššia ako vlani. Priemerná hektárová úroda repky má podľa ŠÚ SR dosiahnuť až 2,59 tony, čo by bol druhý najlepší výsledok v ostatnej dekáde po roku 2008, keď sa v SR zozbieralo v priemere 2,61 tony z hektára,“ pripomenul.

Konštatoval, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal zopakovať vlaňajšok, keď veľké sucho v produkčných oblastiach o viac ako 20 % znížilo produkciu obilnín a ešte výraznejšie ovplyvnilo úrodu repky.

„Samotní poľnohospodári však upozorňujú, že nevyspytateľné počasie im môže aj v poslednej chvíli urobiť škrt cez rozpočet, a preto sú vo svojich prognózach opatrní. Najmä ostatné roky ich utvrdili v presvedčení, že o úrode majú hovoriť až vtedy, keď ju majú v sýpkach a nie vtedy, keď je ešte na poliach,“ dodal hovorca SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments