Spotreba potravín: Pijeme viac vína, menej mlieka
Obyvateľom Slovenska sa za posledných dvadsať rokov zmenili chúťky. Jedia menej mäsa, zemiakov a chleba. Naopak, zvýšila sa spotreba syrov a cestovín.
Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Štatistického úradu SR o ročnej spotrebe potravín v rokoch 1994 až 2014.
Slováci spotrebujú výrazne menej teľacieho a hovädzieho mäsa.
„Teľaciny Slováci síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o 70 %,“ uviedla analytička banky Jana Glasová.
Podľa jej slov za to zrejme môžu vyššie ceny, či vyššia spotreba hydiny a rýb.
„Konzumácia mäsa sa za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu,“ doplnila Glasová s tým, že aj spotreba hydiny bola vlani výrazne menšia ako pred 10 rokmi, ale zároveň o pätinu vyššia ako v roku 1994.
Mäso na tanieroch tak vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá i ryby. Napríklad spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 %.
Od roku 1994 klesla o polovicu aj spotreba pečiva, zemiakov o viac než tretinu a spotreba chleba sa znížila až o štvrtinu. Tieto tradičné prílohy podľa analýzy nahradili najmä cestoviny.
„Ľudia ich jedia až o 80 % viac ako pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi ľudia konzumujú aj rôzne druhy trvanlivého pečiva,“ skonštatovala Glasová.
Za posledné dve dekády pritom výrazne vzrástla spotreba medu a kávy. Spotreba medu sa zvýšila o 140 %.
„Medom ľudia začali nahrádzať cukor, ktorého konzumujú o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila, o vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína,“ vymenovala Glasová.
Samostatnou kategóriou sú podľa nej mliečne výrobky.
„Oveľa viac ľuďom zachutili syry, ktorých zjedia o 80 % viac ako kedysi. Zároveň ale pijú výrazne menej mlieka,“ dodala Glasová.
aké poľnohospodárstvo taký jedálníčok!!