Znižovanie obsahu ovčieho syra v bryndzi je likvidačné
Cech bryndziarov, združenie spracovateľov mlieka, syrov a ovčieho mäsa považuje návrh výnosu Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR na znižovanie podielu ovčieho hrudkového syra pri výrobe bryndze za hospodársky nezmyselný a za likvidačný.
„Výnos nie je možné meniť len na základe jedného či dvoch návrhov s lobisticko-politickou orientáciou,“ konštatuje sa v liste, ktorý dnes zaslal ministrovi pôdohospodárstva SR Vladimírovi Chovanovi v mene Cechu bryndziarov jeho predseda Ján Keresteš.
Pripravovaný výnos podľa bryndziarov prakticky predstavuje likvidáciu ovčiarstva a bryndziarstva na Slovensku.
„Bryndza je historickým skvostom, prezentujúcim slovenský národ a jeho kultúru. Dôrazne Vás preto žiadame postaviť sa za všeobecný záujem zachovania hodnôt bryndze,“ uvádza sa v liste ministrovi.
„Opätovne trváme na princípe 50-% a viac percentného podielu ovčej hrudky na výrobe bryndze. V prípade poklesu jej obsahu v bryndzi až na 1 % bude ovčí podiel pôsobiť len ako očkovací zákys,“ konštatoval Keresteš.
Pokles podielu ovčej hrudky by podľa neho spôsobil celkové zníženie potreby ovčieho mlieka a ovčieho hrudkového syra. Zvýšením podielu kravského hrudkového syra sa vytvára kontroverzný tlak na znižovanie nákupných cien ovčieho hrudkového syra a ovčieho mlieka. Znižovanie požiadaviek na výrobu ovčieho hrudkového syra a ovčieho mlieka znamená znižovanie stavov oviec, čo je v priamej závislosti na požiadavku výroby ovčieho mlieka a hrudkového syra, čím vzniká výrazne znížená potreba pracovných síl.
„Počas dvoch až troch rokov je tak ohrozených až 5000 pracovných miest,“ upozornil Keresteš.
Bryndziari zároveň žiadajú nezapracovať do nového výnosu pojem „žinčica“ v akejkoľvek forme, pretože „výrobné procesy a ochranné známky doteraz platné nie je možné zrušiť retrospektívnym prijatím výnosu“.
Preco dovolia toto robit, ze likviduju vyrobu nasej slovenskej bryndze, kde je ta krasna tradicia chovu oviec a vyroby vsetkych vyrobkov z ovcieho mlieka? toto dovoli tato skurvena vlada????? toto co je uz?