Zemiaková sadba pod Tatrami
Košice 25. septembra (TASR) – Globálne otepľovanie už ovplyvňuje aj slovenských pestovateľov vysokých stupňov množenia zemiakovej sadby a vytláča ich viac na sever. Pre TASR to potvrdil predseda Spišskej regionálne poľnohospodárskej a potravinárskej komory Michal Kiššák.
„Za ostatných približne 20 rokov cítime, že globálne otepľovanie má dosah aj na kvalitu dopestovanej sadby. Preto sme boli nútení, respektíve štát, prostredníctvom Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSUP) pristúpiť k tomu, že hranica pestovania vysokých stupňov množenia sa musela posunúť pod Tatry,“ uviedol Kiššák.
Spresnil, že v súčasnosti je tá hranica tak ďaleko, že celý okres Spišská Nová Ves a okres Levoča až po obec Dravce vyňali z oblastí vysokých stupňov množenia. Je to podľa odborníkov predovšetkým vplyvom zvýšenej teploty, ktorá spôsobuje vyšší výskyt vírusových chorôb zemiakov. Tie sú veľkým nepriateľom zemiakovej sadby, od ktorej sa odvíja úspech alebo neúspech zemiakara.
Vyšší stupeň množenia, vysvetlil Kriššák, predstavuje sadba, ktorú po vzniku novej odrody a jej odskúšaní v poloprevádzkových podmienkach ÚKSÚP povolí do veľkovýroby. Kvalita sadby potom po rokoch jej využívania v praxi klesá.