Vyššie ceny aj obavy z nedostatku ovocia – pálenice otvárajú novú sezónu
Na poliach aj v sadoch je aktuálna pestovateľská sezóna už v plnom prúde. Naproti tomu pestovateľské pálenice s ňou ešte len začínajú. Prvé z nich postupne otvárajú svoje brány.
„Dátum je daný zákonom, podľa ktorého môžeme otvoriť 1. júla. Na druhej strane je daný aj dozrievaním ovocia, ktoré najmä na juhu Slovenska dozrieva v máji až júni a keď prekvasí, od júla sa môže páliť. Niekoľko týždňov predtým majú pálenice spravidla odstávku – keďže sa páli do jari. Následne zavrú a do otvorenia novej sezóny majú čas na sanitáciu, čistenie a prípadne potrebné úpravy priestorov. Na otvorenie ďalšej sezóny zas vždy prídu colníci, ktorí zaliehujú meradlá a prekontrolujú zariadenia,“ vysvetlil Tomáš Holota, podpredseda Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku.
Okrem oficiálnych pestovateľských páleníc sa na Slovensku môže alkohol páliť aj v domácich podmienkach, avšak len na certifikovaných prístrojoch a po registrácii na colných úradoch a ministerstve pôdohospodárstva. Takýchto subjektov je u nás asi 30. Väčšina spotrebiteľov tak vyhľadáva skôr služby oficiálnych pestovateľských páleníc, ktorých je niekoľko desiatok. Mnohé v tejto sezóne musia pristúpiť aj k zvyšovaniu cien.
„Je to zapríčinené vyššími vstupmi, keďže rastú náklady napríklad na energie alebo na mzdy zamestnancov, ale na druhej strane rast cien súvisí aj s vyššou spotrebnou daňou z liehu. Tú štát zákonom zvýšil od 1. apríla tohto roka. Premietne sa to do ceny, ktorá tak bude asi o 80 centov na liter stopercentného alkoholu vyššia – len čisto pre zvýšenie daní,“ objasnil Holota.
Záujem o služby páleníc je na Slovensku pomerne vysoký. Aj to svedčí o tom, že ich služby ľudia uprednostňujú pred nelegálnym, čiernym pálením alkoholu. Úspešnosť novej sezóny však nateraz vyvoláva otázniky – a to nielen pre ceny, ale najmä pre úrodu ovocia.
„Čo sa týka cien, je možné, že ľudia budú páliť menej, respektíve budú páliť menšie množstvo alkoholu. Na druhej strane to však závisí aj od úrody, ktorá tento rok vyzerá veľmi biedne. Veľký výpadok je najmä pri marhuliach, dobre na tom nie sú ani broskyne. Zatiaľ najlepšie vyzerajú jablká, hrušky, prípadne slivky,“ vyjadril sa Holota.
Nádejné jablone
Slabšiu úrodu potvrdzujú aj samotní pestovatelia.
„Jarné mrazy tento rok prišli mimoriadne skoro a neobjavili sa len pri zemi. S takýmto prejavom počasia sa dá bojovať len veľmi ťažko. Škody sú preto podstatne vyššie ako po minulé roky. Slovenských marhúľ je menej približne až o 80 percent, pričom tento výpadok sa dotkne predovšetkým spracovateľov, teda výrobcov džemov a pálenky,“ skonštatoval Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Pri broskyniach pestovatelia evidujú škody na 40- 50-percentách úrody.
„Nádej majú naši ovocinári ešte pri jabloniach, kde by úrody mohli byť až mimoriadne dobré. Či to tak aj reálne bude ukážu najbližšie týždne,“ dodal Korpáš.