U Slovákov kapusta vyhráva, v jej pestovaní máme k sebestačnosti ďaleko
Hoci sa jej v našich podmienkach dobre darí, pri pestovaní tejto zeleniny Slovensko nie je sebestačné. Ako podporiť poľnohospodárov, ktorí sa starajú o to, aby slovenská kapusta v našich kuchyniach nechýbala?
Po paradajkách a cibuli jej síce patrí tretia priečka na zozname najobľúbenejšej zeleniny Slovákov, no s jej pestovaním to u nás vôbec nie je ružové. Hoci jej tunajšie geografické podmienky vyhovujú, pri kapuste dosahujeme sebestačnosť v pestovaní len 42 percent. Čo je za tým? Podľa predsedu Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu za to môže silný tlak konkurencie, ktorý spôsobil, že v posledných rokoch klesajú výmery, na ktorej sa obhospodaruje.
„Kým v roku 2020 sa profesionálne pestovala na ploche 310 hektárov, o rok neskôr plocha klesla na 270 hektárov a predvlani to bolo už len na 240 hektároch,“ tvrdí Jozef Šumichrast.
Kapusta však pri správnom skladovaní vydrží po zbere čerstvá aj niekoľko mesiacov a ak si z tej slovenskej chcete niečo dobré pripraviť, stačí prísť na nákup do Kauflandu, kde je v regáloch ponuka od domácich dodávateľov.
Stále čerstvé zásoby
Adrián Nagy z farmy neďaleko Dunajskej Stredy začína s jej pestovaním už v marci, aby sa na pulty reťazca dostala v polovici mája.
„Postupne vysievame viacero druhov a úrodu zberáme priebežne, aby zákazníci mali v ponuke stále čerstvé hlávky. Po zbere sa ochladia na osem stupňov v špeciálnych boxoch a odvážajú sa do logistického centra obchodného reťazca,“ hovorí konateľ spoločnosti Adkon, ktorá tento druh zeleniny pestuje na ploche 8 hektárov.
„Spoliehame sa na rôzne odrody, tie s kratším vegetačným obdobím 50 – 60 dní sú sviežejšie a hodia sa skôr do ľahkých šalátov, neskoršie druhy, ktoré rastú 120 až 150 dní, sú vhodné skôr na varenie, zaváranie alebo kvasenie. S posledným zberom končíme začiatkom decembra, pretože kapuste prvé mrazy neškodia,“ vysvetľuje Adrián Nagy.
Ťažšia sezóna pre poľnohospodárov
O to, aby sa na úrodu slovenskej kapusty mohli naše domácnosti spoľahnúť, sa stará aj spoločnosť Zeleninovo, ktorá ju do Kauflandu dodáva.
„Biela kapusta je síce predávanejšia, ale počas sezóny husacích a kačacích hodov sa zvyšuje záujem aj o tú červenú. Naši dodávatelia sú verní tradičným odrodám, no pestujú aj overené druhy, ktoré sú vhodnejšie na kvasenie kapusty,“ tvrdí Ivan Garay zo spoločnosti Zeleninovo a priznáva, že minulý rok pestovateľom dalo zabrať aj počasie.
„Postupné otepľovanie, veľké výkyvy teplôt a časté zrážky spôsobili nárast škodcov, rôznych ochorení aj plesní.“
Každý kus sa však na poli zberá ručne, a tak sa do regálov dostanú len čerstvé, lesklé a zdravé hlávky slovenskej kapusty. A prečo ju treba zaradiť do jedálnička? Má vysoký obsah vitamínu C, no je bohatá aj na vitamíny B, E či K, množstvo vlákniny aj antioxidantov. Nie náhodou dostala aj prezývky všeliek či vitamínová bomba, dokáže totiž podporiť imunitu, chráni organizmus pred zápalmi a infekciami, pomáha pri tráviacich problémoch či znižovaní krvného tlaku a má aj silný protirakovinový efekt.
Vitamínová bomba
Na prvý pohľad obyčajná zelenina, ale v skutočný veľký elixír zdravia, to je kapusta, ktorú Číňania poznali už pred 4000 rokmi. Keď sa ju naučili nakladať do slaného nálevu, čiže kvasiť, stala sa základom stravy pre staviteľov Veľkého čínskeho múru, a len čo sa vďaka nájazdom Mongolov dostala na starý kontinent, začali ju s obľubou jedávať aj Európania. Námorníci si dokonca na lode nechávali privážať celé sudy tejto kvasenej zeleniny. Pri dlhých plavbách im pomáhala bojovať so skorbutom, chorobou, ktorú spôsobuje nedostatok vitamínu C.
Ak je reč o vitamínoch, tie sa špeciálne v zime zídu, takže na kapustu sa oplatí spoliehať pravidelne, nielen koncom roka, kedy kraľuje vo vianočnej či silvestrovskej kapustnici. Môžete si ju pridať k haluškám, naplniť do jej listov mäsové guľky, pripraviť z nej polievku či segedínsky guláš alebo servírovať ku kačke s lokšami. Mimochodom, kyslá kapusta má v porovnaní s tou surovou ešte jeden bonus navyše – obsahuje probiotické baktérie, ktoré prospievajú tráveniu a na organizmus majú očistný účinok. Je jedno, či sa rozhodnete pre čerstvú alebo kvasenú zo súdka, táto zelenina vás udrží fit. A keď si ju pri nákupe v Kauflande vložíte do košíka a niečo chutné si z nej uvaríte, prospeje to vášmu zdraviu a zároveň tak podporíte slovenských pestovateľov. A to sa tiež počíta.