Tohtoročnú produkciu vína vypijú Slováci za päť mesiacov
Vína ročníka 2011 nebude veľa, ale vďaka výbornému agronomickému roku bude o to kvalitnejšie. Počas vyhodnotenia súťaže vín na medzinárodnej výstave Vinum Laugaricio v Trenčíne to povedal slovenský enológ a spisovateľ Fedor Malík.
„Ľúto mi je iba, že sa to veľmi rýchlo zase vypije. Na Slovensku sa nevyrobí viac ako 400.000 hektolitrov vína ročne a to tak trvá Slovákom päť mesiacov, kým to vypijú. Potom musia počas zvyšku roka kupovať zahraničné produkty,“ povedal Malík.
Ako dodal, dovozcovia siahajú skôr do kategórie lacných vín a do veľkých objemov.
„Polovica vína, ktoré sa vypije na svete, čo je asi 100 miliónov hektolitrov, je v cenových reláciách tri až štyri eurá. Najmä takéto vína sa pijú na Slovensku a také sa prevažne aj dovážajú. Snaží sa tá hŕstka, pár stoviek slovenských vinárov robiť prémiované a super prémiované vína, ktoré sú nielen lepšie, ale aj drahšie. Ak by neboli drahšie, tak slovenské vinohradníctvo do desiatich rokov vyhynie,“ priblížil Malík.
Svetová kríza sa podľa neho slovenského vinárstva nedotkne, víno sa u nás robí v homeopatických množstvách. Z celkovej svetovej produkcie vína sa na Slovensku robí asi desatina percenta.
„Ak sa vinohradník bude držať, bude robiť dobré vína, myslím si, že má o zábavu a životnú úroveň postarané. Tie vína však musia byť naozaj dobré. Človek, akokoľvek bude biedny, to víno si neodpustí,“ uzavrel Malík.