Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

SZSM: Ceny jatočných ošípaných vzrástli na nemeckej burze od marca o 17 percent

SZSM: Ceny jatočných ošípaných vzrástli na nemeckej burze od marca o 17 percent
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Trhové maximá cien elektrickej energie a plynu ako aj stúpajúce ceny bravčového mäsa a ostatných vstupov sú príčinou ďalšieho rastu cien mäsa aj mäsových výrobkov. Zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby ako sú enormný nárast jednotkových cien energií ako aj nárast ceny bravčového mäsa, obalov, prídavných a pomocných látok.

Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na dlhodobo rastúci trend cien energií, ktoré v súčasných dňoch dosiahli historické maximá. Odvetvie zároveň reaguje aj na postupný nárast ceny bravčového mäsa, ktorý sa prejavil zvýšením vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) v triede E na nemeckej burze, kde bol zaznamenaný nárast ceny na súčasnú hodnotu 2,05 EUR/kg čo predstavuje nárast ceny od marca 2022, kedy prebehla prvá vlna zdražovania o ďalších 17%. V prípade realizácie obchodov s bravčovým mäsom na území Slovenska je však nárast cien ešte výraznejší.

„Nárast ceny bravčového mäsa na nemeckej burze a zároveň dlhodobý trend výrazného rastu jednotkových cien energií sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v septembri a to približne na úrovni cca 18-20%, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné.“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Autor článku: Tlačová správa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments