Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Suchá trápia pestovateľov kukurice, cukrovej repy i zemiakov

Suchá trápia pestovateľov kukurice, cukrovej repy i zemiakov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Niektoré slovenské agrofirmy a družstvá z južného Slovenska, ktoré ohlásili už koniec tohtoročnej žatvy, hovoria o rekordoch v úrode obilnín. Naopak, sucho a nízka hladina spodných vôd trápi pestovateľov cukrovej repy, zemiakov, kukurice i sóje.

To, do akej miery tohtoročné rekordné úrody obilnín v niektorých poľnohospodárskych podnikoch vylepšia celoslovenský priemer, bude známe až po ukončení žatvy v severných regiónoch Slovenska.

“Výrazný vlahový deficit naznačuje, že budú aj také poľnohospodárske podniky, ktoré pre chýbajúce zrážky prídu aj o 30 až 40 % úrody. Pestovatelia hustosiatych obilnín z oblasti Bánoviec a Galanty, kde sa už žatva ukončila, naopak hlásia nadpriemerné úrody. Priblížili sa k vlaňajším číslam a úroda tam bude druhá najvyššia počas posledných 10 rokov,” informovala TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

V Komárne dosiahli tiež nadpriemerné výsledky obilnín, pri pšenici a jačmeni boli úrody oproti rekordnému roku nižšie približne o 0,1 t/ha. Zožali už aj v okrese Trnava. Lučenecký podnik v Boľkovciach a rovnako aj mnohé ďalšie sa však obávajú najmä o úrodu kukurice, ktorej nevyhovuje nízka hladina spodných vôd.

Poľnohospodári využívajú len asi 1/5 závlahových sústav z pôvodnej výmery, na ktorej sa vybudovali ešte pred rokom 1989. Väčšina z nich je prestarnutá, niektoré majú 30 až 40 rokov.

“Do závlah sa roky neinvestovalo, mnohé zhrdzaveli, ľudia ich rozkradli a ostali nefunkčné. Poľnohospodári preto čakajú na tohtoročnú jeseň, keď by mala Pôdohospodárska platobná agentúra vypísať výzvu z Programu rozvoja vidieka, vďaka ktorej by na ich rekonštrukciu mohli použiť európske peniaze,” dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments