Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

SPU získala úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej

SPU získala úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Úrad priemyselného vlastníctva SR zapísal do registra úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej. Majiteľom úžitkového vzoru je Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre. Registračný a schvaľovací proces trval vyše troch mesiacov, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Sladké a slané sušienky obsahujú prídavok selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a prídavok aktívneho glukánu z hlivy. Podľa jednej z riešiteliek projektu Evy Ivanišovej prídavok hlivy nahradzuje v sladkých sušienkach časť cukru a v slaných sušienkach zasa znižuje množstvo soli, čo je v súlade s nariadeniami Európskej komisie, ktorá sa zaviazala k prechodu na zdravšie potraviny. Selénom fortifikovaná hliva vnáša do sušienok organický zabudovaný selén, a to v množstve minimálne 2,5 miligramu na kilogram sušienok.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
21. október 2024 21:26

Tak sme to dopracovali.SPU a šušienky. Kedy už konečne môžem od nich počuť o polnohospodárstve

DoesntMatter
DoesntMatter
22. október 2024 9:46
Odpoveď na  Anton Spišák

Sucastou SPU je aj Fakulta biotechnologie a potravinarstva. Skola vytvorila cely cyklus pre potravinarske vyrobky: Agrobiotech – vyvoj Potravinovy inkubator – zavadzanie do vyroby Kreativne centrum – obchod a marketing vyrobkov A preco? Lebo dnes vyrobit nie je problem, problem je predat. Ak teda chcete pocut o polnohospodarstve poslite svoje… Celý komentár »