SPU získala úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej
Úrad priemyselného vlastníctva SR zapísal do registra úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej. Majiteľom úžitkového vzoru je Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre. Registračný a schvaľovací proces trval vyše troch mesiacov, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.
Sladké a slané sušienky obsahujú prídavok selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a prídavok aktívneho glukánu z hlivy. Podľa jednej z riešiteliek projektu Evy Ivanišovej prídavok hlivy nahradzuje v sladkých sušienkach časť cukru a v slaných sušienkach zasa znižuje množstvo soli, čo je v súlade s nariadeniami Európskej komisie, ktorá sa zaviazala k prechodu na zdravšie potraviny. Selénom fortifikovaná hliva vnáša do sušienok organický zabudovaný selén, a to v množstve minimálne 2,5 miligramu na kilogram sušienok.
Tak sme to dopracovali.SPU a šušienky. Kedy už konečne môžem od nich počuť o polnohospodárstve
Sucastou SPU je aj Fakulta biotechnologie a potravinarstva. Skola vytvorila cely cyklus pre potravinarske vyrobky: Agrobiotech – vyvoj Potravinovy inkubator – zavadzanie do vyroby Kreativne centrum – obchod a marketing vyrobkov A preco? Lebo dnes vyrobit nie je problem, problem je predat. Ak teda chcete pocut o polnohospodarstve poslite svoje… Celý komentár »