Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Spotreba hydinového mäsa v ČR vzrástla 13 násobne

Spotreba hydinového mäsa v ČR vzrástla 13 násobne
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Spotreba hydinového mäsa v Česku vzrástla od roku 1948 zhruba 13 násobne z necelých 2 kg na 24,8 kg na osobu ročne v roku 2009. V rámci EÚ je nadpriemerná. Z dlhodobého hľadiska naopak klesá spotreba hovädzieho mäsa. Spotreba bravčového mäsa v posledných rokoch stagnuje, aj napriek tomu zostáva bravčové v Česku najobľúbenejším mäsom.

Z pohľadu celkovej konzumácie všetkého mäsa patria Česi k jeho podpriemerným konzumentom. V roku 2009 v priemere zjedli 78,8 kg mäsa na osobu. Najviac jedia mäso obyvatelia Cypru (144 kg), najmenej naopak Bulhari (49 kg).

Spotreba mäsa v ČR bola najvyššia v roku 1989, kedy dosiahla 97 kg, potom klesala, v poslednej dobe sa výrazne nemení a pohybuje sa okolo 80 kg, u najobľúbenejšieho bravčového mäsa tesne nad 40 kilogramami.

V dôsledku globalizácie a príchodu cudzincov do krajiny podľa neho v minulosti skôr tradičné potraviny ustupujú iným. Ľudia pijú napríklad menej mlieka ako v minulosti, na druhej strane rastie spotreba mliečnych výrobkov, najmä syrov. Znižuje sa spotreba chleba, ľudia naopak viac jedia rožky či žemle. Rastie spotreba ovocia, ktorého Česi zjedia okolo 90 kg na osobu ročne.

V posledných rokoch sa mierne zvyšuje spotreba rýb, ktorá v roku 2009 vzrástla o 0,3 kg na 6,2 kg, čo je však stále pod európskym priemerom, ktorý sa pohybuje okolo 11 kg na rok. Napriek storočnej tradícii českého rybárstva uprednostňujú ľudia morské ryby.

Hoci v posledných rokoch Česi mierne obmedzili konzumáciu piva, zostávajú najväčšími konzumentmi piva na svete, pred Írmi a Nemcami, vyplýva zo štatistiky. Významnými pivármi sú tiež Austrálčania či Rakúšania. V roku 2009 dosahovala priemerná ročná spotreba penivého moku v ČR zhruba 151 litrov na osobu a rok.

Autor článku: PPA - ATIS
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments