Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Pšenica. Pozitívny tlak na cenu sa očakáva i v budúcnosti

Pšenica. Pozitívny tlak na cenu sa očakáva i v budúcnosti
insert_photoMartin Kubica - spracované pre poľnoinfo.sk

Silnejší dopyt zo strany spracovateľov a plynulý export sú zodpovedné za vzostup ceny v 24. týždni. Na základe toho môžeme skonštatovať, že na všetkých nami sledovaných burzách došlo v minulom týždni k zhodnoteniu ceny pšenice. Na burze CBOT o 1,2 percenta, burza BÉT vzrástla hlavne ku koncu týždňa o približne 4,2 percenta a na burze EXRONEXT zostali ceny do polovice týždňa stabilizované a až v druhej polovici týždňa došlo k zhodnoteniu o 1,5 percenta, pre termíny obchodovania august.

Napriek blížiacej sa žatve sa trh vyvíja stabilne a tým sa dá predpokladať ďalší pozitívny tlak na cenu pšenice. Príčinu treba hľadať v zlých očakávaniach úrody hlavne v Európskej únii, vo východnej Európe ako aj v Amerike.

Európa v súčasnosti profituje zo slabého eura voči doláru, čo sa prejavuje lepšími podmienkami pre export do krajín tretieho sveta.

Cena potravinárskej pšenice stúpla aj na burze vo Viedni. Na cene chlebovej pšenice sa začína prejavovať obava z novej úrody, keď sú ohrozené nie len kvantitatívne, ale i kvalitatívne parametre.

Európska komisia predpovedá nastávajúcu úrodu obilnín pre krajiny únie na 290 mil. ton. Tým sa produkcia dostáva pod minuloročnú, kedy sa síce predpokladalo rovnaké množstvo produkcie, ale v poslednej prognóze ešte nie je zahrnuté zníženie produkcie obilnín z krajín postihnutých povodňami ako je Poľsko, Česká republika a Slovensko. Naopak v Nemecku sa očakáva vyššia produkcia obilnín, kedy nemecká agentúra korigovala prognózu oproti minulému mesiacu o 0,5 mil. ton smerom nahor.

Cena pšenice zhodnocuje i vďaka vlhkému počasiu v Kanade. Tá je druhým najväčším exportérom pšenice. Vlhké počasie ovplyvňuje produkciu aj v USA.

Autor článku: Martin Kubica - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Martin Kubica - spracované pre poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments