Pripravujú ďalšie normy o bezpečnosti potravín
Na pôde výborov Európskej komisie (EK) pokračuje diskusia o ďalších normách, ktoré by sprísnili požiadavky na kvalitu a bezpečnosť potravín. Súbežne sa pripravuje návrh nariadenia Európskeho parlamentu (EP) a Rady o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Nové označovanie výrobkov by malo mať výstižnú a pravdivú vypovedaciu hodnotu s cieľom, aby nebol spotrebiteľ v krajinách EÚ-27 podvedený a klamaný.
Povedala to dnes na bratislavskej Interaktívnej konferencii X. otvorené fórum o bezpečnosti, kvalite a kontrole potravín (20. až 21. mája) poslankyňa EP Irena Belohorská (ĽS-HZDS).
Hoci konečné rozhodnutia o normách urobia euroministri, vo výboroch sa pripravované predpisy stále ešte dolaďujú. Ide o novú stratégiu EK v prípade označovania výrobkov a ochrany spotrebiteľa, „nejde o akútne normy, a preto sa ich platnosť očakáva v roku 2013.“
Na jednotnom označení výrobku v EÚ bude uvedené napr. chemické zloženie látok, informácia v jazyku krajiny, kde sa výrobok vyrába (pôvod krajiny), pričom písmo na informácii bude veľkosti minimálne tri milimetre.
Spotrebiteľ musí dostať informáciu, že výrobok spĺňa požiadavky na kvalitu, zdravie a bezpečnosť. Ak popis bude neúplný, musí byť k výrobku leták. Keďže sa veľa potravín, ovocia a zeleniny dováža napr. aj z Číny, nové predpisy umožnia tieto komodity kontrolovať na vonkajších hraniciach.
„Europoslancom ide o to, aby bolo na spoločnom trhu nielen dostatok kvalitných potravín, ale aby sa dali aj jesť,“ uviedla Belohorská na tlačovej konferencii.
„Zmyslom celej potravinárskej agendy a produkcie má byť, aby sa vyrábalo dostatok cenovo prijateľných a zdravotne bezpečných potravín. K tejto problematike EP pristupuje v rámci eurokampane zodpovedne, lebo číslo jeden je v nej ochrana spotrebiteľa. Právne predpisy sledujú, aby mal spotrebiteľ istotu, že keď kúpi výrobok napr. na území SR, tak bude mať tento výrobok príslušné zdravotné parametre a že si o nich môže prečítať detaily v základnom označení,“ povedala.
Podľa európskych prieskumov až 85 % obyvateľov sleduje bezpečnosť a kvalitu produktov, 75,2 % sa dožaduje kontroly štátu a asi 60 % ľudí vyžaduje pravdivé informácie o výrobku z hľadiska kritérií na zdravie a bezpečnosť.