Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Potravinárstvo dosiahlo zisk pred zdanením 170 mil. eur

Potravinárstvo dosiahlo zisk pred zdanením 170 mil. eur
insert_photo

Potravinársky priemysel SR dosiahol v roku 2014 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 170,1 milióna eur, teda medziročne viac o 18,6 %.

Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v správe o poľnohospodárstve a potravinárstve za minulý rok.

Výnosy zaznamenalo vlani slovenské potravinárstvo na úrovni 4,369 miliardy eur, čo bolo v medziročnom porovnaní menej o 1,53 %. Náklady odvetvia v minulom roku v porovnaní s rokom 2013 klesli o 2,2 %, na 4,198 miliardy eur.

Z hodnotených odborov potravinárskeho odvetvia najvyšší kladný výsledok hospodárenia dosiahol odbor ostatných potravinárskych výrob 31,6 milióna eur, výroby piva a sladu 31,6 milióna eur, ďalej odbor výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov 18 miliónov eur, odbor výroby nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych a iných fľaškových vôd 17,3 milióna eur, výroby pečiva a múčnych výrobkov 17,3 milióna eur, ako aj odbor výroby kakaa, čokolády a cukroviniek 14 miliónov eur. Zvyšné odbory zaznamenali výsledok hospodárenia na úrovni 9 miliónov a menej.

“V odvetví sa v priemere na 100 eur výnosov vynaložilo 96 eur nákladov, čím sa v porovnaní s rokom 2013 nákladovosť nezmenila. Najvyššiu úroveň nákladovosti výnosov dosiahli odbory vo výrobe mliečnych výrobkov, v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov,” upozornil agrorezort v správe.

Pridaná hodnota v odvetví sa podľa MPRV vlani medziročne zvýšila o 1,7 % na 734 miliónov eur. Podiel pridanej hodnoty na produkcii výrobkov tvoril 24 %. Pridaná hodnota najvýraznejšie vzrástla vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (50,5 %), v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (37,6 %), významnejšie vzrástla tiež vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá (19,6 %), v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu (12,8 %), v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov (12,2 %) a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov (9,7 %).

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1521 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments