Plytvanie potravinami vo svete

Približne 9 miliónov kilogramov mäsa skončí každoročne vo Švédsku v odpade. Na to, aby získali také množstvo mäsa musia utratiť 30-tisíc kráv alebo 100-tisíc dobre vykŕmených ošípaných, píše denník Nová politika.
„Sú to zarážajúce čísla,“ rozhorčuje sa švédsky minister poľnohospodárstva Eskil Erlandsson.
Hlavná príčina takéhoto plytvania je v uplynutí dátumu spotreby.
„S týmto nemôžeme nič robiť. Aby sme však skoncovali s plytvaním, treba na úrovni obchodných podnikov zracionalizovať plánovanie,“ myslí si minister.
Ako uviedli experti, veľká časť produktov sa znehodnotí počas transportu a spracovania, ale aj v obchodoch a v kuchyniach. Vyhodené jedlo prirovnávajú odborníci k plytvaniu vodou. Napríklad, v USA každoročne nespotrebujú 30 % z celkovej produkcie, čo sa dá vyčísliť v sume 48,3 miliárd dolárov. Ako to prerátame na vodu, táto suma zodpovedá 40 triliónom litrov vody, ktoré by mohlo účelne využiť až 500 miliónov ľudí.
Odborníci zároveň podotýkajú, že v chudobných krajinách sa od 15 do 35 % úrody nedostane k spotrebiteľovi a až 10 – 15 % produktov sa znehodnotí počas spracovania, transportu a a skladovania. Vo vyspelých krajinách je výrobný proces oveľa efektívnejší, ale aj tam ľudia vyhadzujú jedlo po tom, ako sa dostane do obchodov a do domácností.
Ja suhlasim s tymto textom to je uz nenormalne ako ti ludia to meso mozu plytvat. Ved takto hladuje viac ako 3 milionov obyvatelov v Afrike atd.