Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Perlu medzi vinohradmi nájdete v Malých Karpatoch

Perlu medzi vinohradmi nájdete v Malých Karpatoch
insert_photo2 x autor - Ladislav Šebo z vinohradníctva a vinárstva Karpatská perla.

Spotrebiteľ, ktorý vyhľadáva regionálnu potravinu, miluje príbehy. Neukája tým len chuťové zmysly, ale provokuje aj iné vnemy. Intenzívnejšie vníma krásu daného regiónu, zaujíma sa o tých, ktorí vložili do výrobku svoje sny a zamýšľa sa nad jedinečnosťou, ktorú ponúka daný výrobca.

Slovenskí majstri chutí a príbehov sú už roky vinohradníci. Vyrástli v novú, odvážnu, generáciu hospodárov na pôde. Ponúknuť spotrebiteľovi finálny výrobok spracovaný zo svojej produkcie považujú za česť a nevyhnutnosť. Ako sa za ostatné štvrťstoročie menili oni, tak rástli aj milovníci vína. Ešte v nedávnej minulosti zaznávaný veltlín, alebo müller dnes oslovujú svojou ľahkou a sviežou chuťou aj najnáročnejších spotrebiteľov. A dobrý vinár to musí vnímať. Jedným z najúspešnejších je Ladislav Šebo, aktuálny víťaz súťaže o Najkrajší chotár. Skromný a rovný chlap, ktorý aj počas našej návštevy nechal rozprávať skôr víno a výsledky práce vlastných rúk.

Začiatky s chuťou vína

Začínal tak ako každý v tejto oblasti. Malé dieťa si rýchlo osvojí a zapamätá informácie, ktoré odznejú v jeho blízkosti. Ak pochádzate z Malokarpatského vinohradníckeho regiónu, tak aj tie o víne. Pomaly sa ukladajú v hlave do zásuviek, kde zostanú uzavreté do doby, pokiaľ ich nepotrebujete. Vtedy sa začnú objavovať bez toho, aby ste si uvedomili ich pôvod. Tak je to už po generácie. Vinohradníctvo a vinárstvo je v tejto oblasti hlboko zakorenené a preto nebolo výnimočné, že pritiahlo aj manželov Šebovcov. Na konci osemdesiatych rokov začali prvé skúsenosti s  vlastnou výrobu a predajom vína. Veľmi rýchlo si našli spotrebiteľov a s ich pribúdajúcim počtom nastala otázka ako ďalej. Obetovať vínu celý pracovný čas znamenalo vzdať sa pôvodného zamestnania. Postupne, ako vinohradnícka a vinárska výroba rástla, z koníčka a finančného prilepšenia sa stala činnosť, kde za úspechom stoja len vaše vlastné rozhodnutia.

Víno s príbehom

Prvotné sídlo v Pezinku vymenili v roku 1998 za aktuálne v Šenkviciach. Spoločnosť Karpatská perla, pod ktorej názvom ich poznajú spotrebitelia, sídli neďaleko tamojšieho družstva. Dodnes spolu dobre spolupracujú. Približne 40 percent hrozna pochádza práve z družstevných vinohradov. Odrody ako Rulandské šedé a modré, Alibernet, Rizling rýnsky, Pálava, Muškat moravský, Devín, alebo Cabernet Sauvignon si dopestujú vo svojich vinohradoch. Najväčšou a zároveň najmladšou je 28-hektárová vinica Suchý vrch, ktorá sa nachádza nad Šenkvicami. Názov dostala od predkov. Vraj, akoby sa nachádzala v tieni zrážok, ktoré sa v tejto oblasti vyskytujú. Viniču to ale neprekáža. Vysadený je na kvalitnej spraši, ktorá je ukrytá pod ťažším ílom. To svedčí najmä aromatickým a korenistým odrodám. Chuťový súlad Pálavy, Devína alebo Muškáta moravského si môžu návštevníci vychutnať aj priamo vo vinohrade. Kto má záujem vidieť oblasť malokarpatského regiónu z takmer vtáčej perspektívy, toho zaujme vyhliadková plošina. Má svoje miesto v strede vinohradu, kde postupne vzniká aj priestor na riadené ochutnávky vín. Vinica je dobre ukrytá pred zrakmi náhodného návštevníka a nájde ju len ten, kto o jej existencii kde čo tuší. Nasmeruje ho poľná cesta. Udržiavaná a s vykosenými medzami.

Nové perspektívy

Šebovci sú hrdí na svoj Suchý vrch. Veď ostatné vinohrady sa rozprestierajú na oveľa menších výmerách. Sceľovanie pozemkov je práca pre niekoľko generácií. Pokiaľ najmladšie pätnásťročné vinohrady prinášajú radosť, obhospodarujú aj vinice staršie. Tu sa často stáva, že z požadovaného množstva koreňov na hektár polovica chýba. Plošná ochrana sa však nedá realizovať na každý koreň zvlášť. Neekologickosť a neekonomickosť takejto situácie si uvedomuje aj úspešný vinár. Možno aj preto má už dnes zmapovaný pôdny profil všetkých päťdesiatich piatich hektárov vinohradov. Tie pôvodné, z čias družstevného obhospodarovania pôdy, nahradia nové, vitálne a perspektívne.

Odmenená práca

Ladislav Šebo sa bude musieť trafiť nielen do vhodnej odrody v súvislosti so zložením pôdy, ale aj do chuti ďalšej generácie spotrebiteľov. O tom, že sa mu to aktuálne darí, nie je pochýb. Ako jediný zo Slovenska sa môže pýšiť deväťdesiatimi dvoma bodmi z prestížnej prehliadky vín Vinalies Internationales v Paríži. Zaujal ľadovým zberom Veltlínu, ktorý bol v tomto roku ocenený zlatou medailou.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x autor - Ladislav Šebo z vinohradníctva a vinárstva Karpatská perla.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments