Pekári: V silnom spolku dokážeme viac
Aktuálna zlá situácia v pekárenskom sektore má jednu pozitívnu dohru: stovky slovenských pekárov sa spojili do jednej organizácie – Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Desaťročia sa slovenskí pekári združovali v štyroch organizáciách – Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov, Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska či v Únii priemyselných pekárov SR.
„Zväzy fungovali samostatne, aj keď nám všetkým išlo v konečnom dôsledku o to isté – o budovanie dobrého mena slovenského pekárenstva a záchranu tohto tradičného remesla. Dlhé mesiace sme rokovali, kým sme dospeli k jednoznačnému záveru: stovky pekárov z týchto rozdrobených organizácií sa spoja do jednej – Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. A som rád, že sme sa na spojení dohodli symbolicky na akcii venovanej slovenskej gastronómii – Danubius Gastro 2018,“ približuje Vojtech Gottschall, predseda Rady pekárov a cukrárov Slovenska, s tým, že Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov bude teda po novom zastupovať drvivú väčšinu pekárenského sektora na Slovensku.
Prostredníctvom účasti v jednej silnej organizácii chcú pekári spoločne vzdelávať ľudí, a to nielen v pekárenskom sektore, podnikať kroky na opätovné oživenie tradícií nášho pekárenstva, zachrániť trh pred dovozom pečiva zo zahraničia, spomaliť rýchly trend rastu dopekaného pečiva, a zároveň jednotne vystupovať s požiadavkami smerovanými či už vláde, Bruselu, dodávateľom alebo odberateľom.
„História nám ukázala, že keď sme sa združovali v silných spolkoch, dokázali sme viac. Chceme spoločne bojovať za lepšie podmienky. Najnovšie budeme nástojiť, aby sa vláda začala zaoberať úpravou zákona o cenách, ktorý má byť pre nás a našich odberateľov smerodajný pri rokovaniach o odbytových cenách našich výrobkov,“ hovorí Vojtech Gottschall, predseda Rady pekárov a cukrárov Slovenska.