Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Pätinový prepad výroby v potravinárstve

Pätinový prepad výroby v potravinárstve
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Potravinári združení v Potravinárskej komore Slovenska (PKS) podľa slov jej riaditeľky Jarmily Halgašovej v roku 2009 pocítili dopady svetovej hospodárskej krízy, pretože sa zaznamenal medziročný pokles výroby a predaja výrobkov. “V medziročnom porovnaní išlo o zníženie na úrovni približne 15 až 20 %,” informovala TASR Halgašová. Vlani klesol najmä predaj tzv. prémiových výrobkov a vzrástol predaj potravinárskych výrobkov s tzv. privátnou značkou.

Slovenský spotrebiteľ sa snaží nájsť kompromis medzi cenou a kvalitou.

“Tým, že máme viac nezamestnaných a menej finančných zdrojov na zabezpečovanie chodu domácností, tak sa v rámci rozpočtov šetrí,” povedala Halgašová.

Odhadnúť vývoj v slovenskom potravinárskom sektore v roku 2010 je ťažké.

“Sú segmenty, kde spotreba potravín neklesá, napríklad pri mlieku a mliečnych výrobkoch. A na druhej strane sú potravinárske segmenty, kde spotrebitelia viac šetria, napríklad pri nápojoch. My predpokladáme, že nezamestnanosť v rámci SR bude v tomto roku ešte stúpať, čiže je tu predpoklad stagnácie, pokiaľ ide o nákup potravín,” spresnila riaditeľka PKS.

Tržby podnikov potravinárskeho sektora však budú v tomto roku podľa jej názoru prinajmenšom stagnovať, možno aj rásť.

“V tom sme mierne optimistickí,” dodala. V konečnom dôsledku bude však veľa závisieť od “šikovnosti” manažmentov potravinárskych spoločností, ako dokážu “využiť situáciu na trhu a dopyt spotrebiteľov”.

Import potravinárskeho tovaru na Slovensko vníma šéfka PKS “veľmi zle”.

“Potravinárska komora Slovenska dlhodobo poukazuje na to, že sa každoročne zvyšuje záporné obchodné saldo v rámci zahraničného obchodu SR, pričom potravinársky priemysel sa na ňom podieľa najvýznamnejšou mierou,” uzavrela.

Komora podľa nej poukazuje aj na to, že do SR sa importujú také potraviny, ktoré “by sa nemuseli”.

Potravinárska komora Slovenska je záujmové združenie právnických osôb založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v SR od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 44 členov, z ktorých 6 sú kolektívni členovia. Podiel potravinárskych spoločností združených v PKS na celkovom obrate potravinárskeho priemyslu na Slovensku je viac ako 50 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments