Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Ovečka, ovečka trojaký úžitok?

Ovečka, ovečka trojaký úžitok?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Prvýkrát naživo medzi poľnohospodármi sa v nedeľu ozvala zvučka Farmárovej nedele. Aktuálne informácie z Celoslovenských ovčiarskych slávnosti Ovenálii, vám sprostredkovalo Rádio Regina. Fotoreportáž z podujatie sme vám už ponúkli. Teraz vyberáme najzaujímavejšie informácie, ktoré odzneli vo vysielaní.

Celá relácia sa niesla v duchu ovečka, ovečka trojaký úžitok. A platí to ešte vôbec? Mlieko, mäso, vlna? Viacerí sa zhodli, že práve vlna je v súčasnosti komplikovanou komoditou, ktorá sa speňažuje len veľmi ťažko. Netreba ale zabúdať, že ovce na naše paše z historického hľadiska patria a zabezpečujú nezaplatiteľnú funkciu – krajinotvorbu.

A práve vďaka pasienkom z podhorských oblastí, vieme zabezpečiť aj produkciu kvalitného ovčieho mlieka. A ako vplýva na ľudský organizmus? To už zodpovedala Mária Kantíková, generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva, výživy a obchodu na Ministerstve pôdohospodárstva.

„Takmer všetky ovčie výrobky sú vyrábané z nepasterizovaného ovčieho mlieka a to obsahuje potrebnú mikroflóru,“ uviedla Mária Kantíková.

Takéto výrobky má za cieľ ponúknuť spotrebiteľom aj Ministerstvo pôdohospodárstva. Šéf rezortu, Stanislav Becík, totiž priamo vo vysielaní uviedol, že práve byrokracia mnohokrát neumožňovala, aby chovatelia oviec mohli predávať výrobky priamo zo salaša.

„A kde inde sa dá kúpiť kvalitný výrobok, ak nie u baču? Ak si má niekto kúpiť kvalitný ovčí syr, alebo bryndzu v obchodnom reťazci, tak tým zákazníka nezískame pre tento produkt,“ hovorí Stanislav Becík.

Bača Roman Mikle z Agrorozkvetu Považská Bystrica, kde podľa výsledkov hodnotenia syrov, robia práve ten naj, sa ale obáva inej veci. Aby sa ľuďom chcelo na salaši robiť. Ako hovorí, práca to nie je ľahká. A ľahké to nie je ani s ekonomikou. Mnoho chovateľov sa stále spolieha na predaj veľkonočných jahniat do západnej Európy.
Stanislav Becík tu vidí obrovský priestor na vrátenie jahňaciny na naše stoly.

„Jahňacina je kvalitné mäso, ktoré by malo náš stôl obohatiť častejšie a mala by sa dostať do popredia spolu s rybami a králičím mäsom,“ dopĺňa Mária Kantíková. V porovnaní s ostatnými odvetviami živočíšnej výroby sa zdá chov oviec stabilizovaný.

„Vytvorili sme všetky podmienky na to, aby stavy oviec začali stúpať, podporili sme ich chov cez veľkú dobytčiu jednotku, vytvorili sme nové investičné stimuly, ale aj nové výzvy pre tých, ktorí sa budú venovať chovu oviec, aby sa mohli technicky dovybaviť,“ hovorí o podpore ovčiarstva minister pôdohospodárstva.

Autor článku: Juraj Huba - spracované podľa relácie Farmárova nedeľa
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments