Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Ekologické poľnohospodárstvo Z domova

Mohli by sme byť veľmocou vo výrobe biopotravín

chat_bubbleKomentáre: 3 visibilityZobrazenia: 2684

Slovensko by sa mohlo v budúcnosti stať významným hráčom vo výrobe biopotravín napriek tomu, že v posledných desaťročiach dostatočne nezachytilo trendy rozvoja tohto odvetvia.

„Dúfame, že sa nám biohospodárstvo na Slovensku podarí rozhýbať, lebo to je kľúčové. SR v tejto oblasti spala 20 rokov a je škoda, že sa ani prostriedky z EÚ nedokázali dostatočne využiť. Činitele, ktoré sme ako Slovensko kedysi mali historicky dané, teda kvalitnú pôdu, kvalitných poľnohospodárov a vôbec vzdelanie z tohto smeru, tak tie nám niekam ušli,“ uviedol dnes Andrej Čajko, riaditeľ 1. ročníka medzinárodnej odbornej konferencie o súčasnosti a budúcnosti biopotravín BIO Fórum 2012, ktorá sa koná v Bratislave.

„Bolo by však dobré na tieto predpoklady Slovenska nadviazať modernými technológiami, rozšíriť ich a stať sa akousi malou veľmocou v rámci tohto nášho odvetvia,“ podotkol.

BIO Fórum 2012 je medzinárodná konferencia s viac ako 120 účastníkmi zo SR, ČR, Rakúska, Maďarska, Talianska. Okrem konferencie organizátor vytvoril priestor na dva workshopy – jeden organizuje hlavný partner konferencie spoločnosť Billa, ktorá sa pokúsi vyhľadať lokálnych dodávateľov biopotravín zo SR a ČR. Druhý workshop s názvom Biomapa SR sa snaží zintegrovať dodávateľov bio-, eko- a podobných potravín zo SR, a to od dodávateľov z dvora až po veľkoodberateľov a gastronomické prevádzky.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Pozitívnym príkladom rozvoja ekologického poľnohospodárstva je PPD Liptovská Teplička.

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1424 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

3 komentáre

  1. MD
    1. júna 2012

    Ak by sa ekologicke polnohospodarstvo podarilo nakoniec v SK pomeroch po 20 rokoch rozhybat, bol by to rozhodne zasluzny proces. Ak je snaha autorov tejto iniciativy iba bio-komercia v EU style, tak ta predpokladam skonci neuspesne. Kosher, Halal a dalsie ekologicky ciste potraviny predchadzali starocia komercnej znacke Bio a bolo by vhodne si ich tiez osvojit.

    Odpovedať
  2. ZL
    2. júna 2012

    Škoda že sme nechali padnúť zeleninárstvo na juhu slovenska.. kde boli same foliovníky, a ludia to dodávali na trhy a do zelovocov. Teraz niet práce ani zeleniny. A teraz sem SR pušta GMO , vôbec sa to neregistruje ani nereguluje… a potom sa všetko strieka pesticídami… asi to nedopadne dobre… to je smutne.

    Odpovedať
  3. fanúšička
    10. júna 2012

    Myslím si, že ekologické poľnohospodárstvo tu 20 rokov nespalo, ale rozvíja sa veľmi pomaly. Otázka znie „prečo“? Slabá podpora zo strany štátu (aj ministerstva), ale najmä slabé povedomie ľudí o BIO produkcii a ich nedôvera – to sú hlavné prekážky, ktoré vnímam. Ľudia vidia iba to, že je to drahšie ako konvenčné výrobky, ale koľko je za tým práce a úsilia, to už nevnímajú…žiaľ.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.