Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Mliekari si uvedomujú dôležitosť stabilizácie prvovýroby

Mliekari si uvedomujú dôležitosť stabilizácie prvovýroby
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vývoj situácie na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami na Slovensku i v EÚ naznačuje podľa prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Jána Johanesa narastajúci dopyt po surovom kravskom mlieku. Dôvodom je zotavenie svetových trhov, zvýšenie exportnej schopnosti európskych výrobcov syrov a zvýšenie dopytu po mliečnych výrobkoch zo strany ázijských krajín.

„Priemerná cena za surovinu v EÚ bola v auguste na úrovni približne 0,30 eura/kg, na Slovensku sa pohybovala na úrovni 0,27 eura/kg, čo je síce vyššia cena ako v Maďarsku a Poľsku, ale nižšia ako v ČR, respektíve v Nemecku,“ uviedol Johanes.

Slovenskí spracovatelia majú vzhľadom na 7-% medziročný pokles vo výrobe mlieka za obdobie január až august 2010 úprimný záujem nakúpiť všetko mlieko vyrobené na Slovensku do svojich spracovateľských kapacít a poskytnúť prvovýrobcom aj primeranú cenu na úrovni EÚ.

„Uvedomujeme si, že rok 2010 je pre prvovýrobcov pre povodňami zničenú úrodu ťažkým rokom. Sme si vedomí toho, že stabilný príjem potečie do poľnohospodárskej prvovýroby z veľkej časti iba za mlieko. Aj z tohto dôvodu je potrebné urobiť všetky kroky na stabilizovanie chovu dojníc a zastavenie poklesu výroby mlieka na Slovensku. Postupne sa slovenskí mliekari snažia ceny za surovinu zvyšovať, avšak potrebujú dosiahnuť aj ústretovosť zo strany obchodných reťazcov na zvýšenie odbytových cien,“ informoval.

Pripomenul zároveň, že cena za mliečnu surovinu sa v auguste 2010 v medziročnom porovnaní zvýšila o 38 %, odbytové ceny mliečnych výrobkov také zvýšenie však nedosiahli. Navyše je potrebné spomenúť nárasty cien ďalších vstupov, plynu elektriny, obalového materiálu, vody a v neposlednom rade aj mýta, ktoré výrazne zvyšujú náklady spracovateľských mliekarenských podnikov a ktoré sa zatiaľ do odbytových cien plnohodnotne nepremietli.

„Rokovania s obchodnými partnermi o zvyšovaní odbytových cien otvorili mliekari už v letnom období, rokovania intenzívne prebiehajú a snahou je dosiahnuť zvýšenie cien o 8 až 10 %. Súčasne jasným spoločným cieľom všetkých výrobcov potravín na Slovensku je zvýšenie predaja slovenských výrobkov, podpora predaja slovenských výrobkov a výzva pre všetkých spotrebiteľov, aby kúpou slovenských výrobkov podporili ekonomiku vlastného štátu, a teda v konečnom dôsledku aj sami seba,“ dodal.

TASR informovala Zuzana Nouzovská, generálny sekretár SMZ.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments