Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Jednou ranou vyriešia problémy s ošípanými aj zverou

Jednou ranou vyriešia problémy s ošípanými aj zverou
insert_photo3 x autor

V Pravoticiach hľadajú cesty, ako urobiť zo živočíšnej výroby efektívne odvetvie. Od práve realizovanej investície dokonca očakávajú, že im pomôže vyriešiť problémy s lesnou zverou, s ktorou bojuje mnoho našich poľnohospodárov. Dnes sú v okrese Bánovce nad Bebravou jediný väčší slovenský chovateľ ošípaných a to, čo sa v nedávnej minulosti zdalo ako ekonomická samovražda, dnes zaváňa úspešným podnikateľským príbehom.

Chov ošípaných zažil významnú ranu po vstupe do Európskej únie. Cena ošípaných bola na Slovensku vyššia, ako priemer vtedajšej európskej pätnástky. Zrovnanie cenového rozdielu prístupom na spoločný trh spôsobilo šok, z ktorého sa odvetvie doteraz nespamätalo. Z krajiny, ktorá nemala problém zasýtiť svojich obyvateľov domácim bravčovým mäsom, sme sa stali dovozcom. Situácia zašla tak ďaleko, že dnes len dva z piatich skonzumovaných bravčových rezňov, pochádzajú zo slovenskej výroby.

Popísaný stav sa samozrejme dotkol aj ekonomiky pravotických družstevníkov. Myšlienka komplexnej poľnohospodárskej výroby ale zvíťazila nad politikou redukcie neefektívnych výrob. Chov ošípaných udržiaval bývalý predseda družstva a ani nový manažment okolo súčasného predsedu Ľuboša Podobu, nepodľahol jednoduchším prístupom. Aktuálny manažment vedie družstvo už päť rokov. Dostatočný čas, aby mnohé tvrdenia a názory potvrdili skúsenosti a analýzy.

Výsledkom jednej z nich je investícia, ktorej cieľom je priniesť opätovnú radosť z chovu ošípaných. Príležitosť vidia vo finalizácii bravčového mäsa v podobe výrobkov ako sú šunky, salámy, párky, ale aj tradičné zabíjačkové špeciality.
Priestory pre mäsovýrobu a predajňu sú tesne pred dokončením a budú súčasťou administratívnej budovy. Tá bola vybudovaná na okraji obce a hospodárskeho dvora v Pravoticiach v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Ľuboš Podoba si myslí, že už vtedy sa vedenie družstva zamýšľalo nad spracovaním. V prízemných priestoroch sídla družstva našli drobné dôkazy vtedajších zámerov. Na aktuálne pomery sú už tieto priestory nevyhovujúce. Dnes volia nové materiály a vybavenie, ktoré bude v súlade so súčasnými normami.

Cieľ je kvalitnou produkciou osloviť zákazníkov zo širokého okolia a čo najviac výrobkov a mäsa predať priamo z vlastnej predajne. Okrem zlepšenia realizačných cien približne tisíc spracovaných ošípaných ročne plánujú aj ďalší zámer investície. Tým je spracovanie zveriny.

“Veľa lesnej zveri, ktorá sa na Slovensku odloví, smeruje do cudziny. Potom vidíme ceny dovezených výrobkov z diviny na pultoch obchodných reťazcov,” hovorí Ľuboš Podoba.

Zamerať sa na spracovanie lesnej zveri má motív, ktorý priamo súvisí s ich poľnohospodárskou výrobou. Oblasť v ktorej hospodária je známa ovocinárstvom. Sady tamojších pestovateľov či už Fructopu, alebo Bioplantu sú oplotené a kvôli premnoženiu lesnej zveri začal oplocovať svoje polia aj susedný podnik. V oblasti vznikol lievik, ktorý znamená zvýšenú migráciu lesnej zveri k pravotickým poliam.

Istou možnosťou by bolo, keby aj Pravotice oplotili svoje pozemky a tým vyhladovanú lesnú zver posielali opäť o niekoľko kilometrov ďalej svojim susedom. Oni pristúpili ku komplexnému riešeniu, ktoré uvítali aj poľovníci z troch poľovníckych združení z okolia.

“Spracovanie diviny pomôže poľovníckym združeniam, pretože nebudú mať problém s výkupom zveriny. Poľovníkom chceme ponúkať vyššie ceny, ako sú bežné a prispievať im aj na ranu. Stáva sa, že poľovník mohol odloviť, ale neodlovil, lebo zviera nechcel odkúpiť. Bežné je aj to, že loví druhy, ktoré sú pre neho zaujímavé, alebo preferuje samčie pohlavie. Veď je normálne, že poľovník chce spravidla pekného jeleňa, daniela, alebo srnca, z ktorého má okrem mäsa aj trofej. Zo samičieho má len mäso, ale nám z hľadiska premnoženosti zveri robí problém práve tá samičia populácia. Keď poľovník uloví jelenicu, má mäso na dva roky, ktoré si odkúpi a ďalej neloví. Ďalší odlovený kus by mu prieniesol len problémy v dôsledku jeho odpredaja,” vysvetľuje zámery výkupu zveriny Ľuboš Podoba.

V Pravoticiach najskôr investujú do zriadenia mäsovýroby a až keď ich výrobky oslovia spotrebiteľov, začnú s výstavbou bitúnku. Na záujem spotrebiteľov sú naviazané aj plány so spracovaním diviny. V prípade väčšieho dopytu, ako dokážu zabezpečiť tamojší poľovníci, sa nevyhýbajú ani zriadeniu farmového chovu zveriny.

“Prevádzkujeme sušiareň obilnín, ktorá nám vyprodukuje určité množstvo odpadu. To by sme vedeli skŕmiť cez extenzívne prikrmovanie zveriny. Na každú investíciu hľadíme aj sekundárne, aký ďalší prospech nám môže priniesť,” hovorí Ľuboš Podoba.

Tento prístup je aj dôvodom, že pravotické družstvo patrí k významným zamestnávateľom na pomedzí okresov Partizánske a Bánovce nad Bebravou. Poskytuje prácu 70 ľuďom a jeho činnosť je postavená aj na pridruženej výrobe.

Hlavnú časť zamestnanosti ale viaže živočíšna výroba. Okrem ošípaných ju tvorí aj produkcia mlieka od tristosedemdesiatich dojníc. O tom, že aj táto oblasť živočíšnej výroby má v Pravoticiach perspektívu, hovorí záujem vedenia družstva vybudovať nový kravín pre 400 kusov dobytka.

“Medzi rokmi 2016 a 2017 sa nám podarilo výrazne zvýšiť úžitkovosť hovädzieho dobytka. Zamerali sme sa na paznechty, kvalitu výživy, ale aj výber vhodného býka. To, že naša päťročná práca začala prinášať úžitok najmä v minulom roku, je výsledok snahy a vedomostí ľudí v živočíšnej výrobe,” myslí si Ľuboš Podoba.

Kvalita ľudí a záujem o prácu v v chove zvierat začína byť ale značný problém aj v oblasti tamojšieho regiónu. Už dnes v okolí ich družstva pracuje približne 150 Srbov, ktorí našli uplatnenie v priemyselných podnikoch v okrese.

“Ak si podáme v regionálnych novinách inzerát, že hľadáme človeka do živočíšnej výroby, tak nám za týždeň nikto nezavolá ani s otázkou, aké ponúkame platové podmienky. Začína to byť práca, ktorá je absolútne nezaujímavá. Viem to porovnať napríklad so záujmom o prácu v medzinárodnej kamiónovej preprave, ktorú družstvo prevádzkuje. Tu bežne vyberáme šoféra aj z desiatich záujemcov. Práca za volantom stále láka, starostlivosť o zvieratá vôbec,” uzatvára rozprávanie Ľuboš Podoba.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1524 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Krška
Neregistrovaný
Jiří Krška
14. marca 2018 11:01

Článek jsem si se zájmem přečetl a Lubošovi Podobovi a jeho týmu přeji jen a jen úspěch. Známe se osobně a vím, že Luboš je jako buldog, když se zakousne, tak nepustí. Ještě jednou přeji zdar!!!!

Občan
Neregistrovaný
Občan
14. marca 2018 11:40

Môžem povedať, čo dokázal tento pán predseda za 5 rokov…klobúk dole…družstvo prevzal vo veľmi zlom stave a tým jeho cesta nebola ľahká. Za krátky čas pôsobenia dokázal spraviť viditeľný pokrok na družstve čo predchádzajúce vedenie nespravilo za 20 rokov…..Prajem mu veľa pevných síl a energie do ďalšieho budovania. Občan Pravotíc

Jozef Fabian
Neregistrovaný
Jozef Fabian
14. marca 2018 14:01

Takto vyzerá družstvo, ktoré kormidluje človek s roľníckym rozumom a s citom. Osobne si tohto predsedu vážim a skláňam sa pred jeho prácou

G.S.
Neregistrovaný
G.S.
14. marca 2018 19:28

Vcelku pekný článok ale nad tým záverom som sa pousmial. Tak nedávajte inzeráty bez ceny práce. Nie dohodou, ale napíšte priamo zárobok a ľudia, ktorí majú záujem sa vám ozvú, ak budú mať záujem a zárobok bude slušný. Predseda chce slušný plat, tak aj robotník chce nielen na misku ryže.… Celý komentár »

bps
Neregistrovaný
bps
14. marca 2018 21:56

Za päť rokov sato nedá, na to dám krk…

Gajdoš Vlastmil
Neregistrovaný
Gajdoš Vlastmil
15. marca 2018 9:30

Nevidím dôvod preco by sa nedalo.Ked sa chce a je guráž tak sa to dá a tu je pravý príklad.Pre niekoho by ani 20 rokov nestačilo to je pravda.Vyborny článok.Vela uspechov prajeme.

marcel.sako
Neregistrovaný
marcel.sako
15. marca 2018 15:16

Vyzerá to podľa týchto informácii , že sa jedná o perspektívny podnik ale otázka je kto bude pokračovať v začatej práci ….. Poľnohospodárstvo potrebuje odborníkov, ktorý bohužiaľ nie sú ale ja verím , že sa to zmení. Ale to si musia uvedomiť politici, že keď skončí automobilový ošiaľ cca za… Celý komentár »

bps
Neregistrovaný
bps
15. marca 2018 18:53

Aby sme sa porozumeli, dávam tak isto klobúk dolu , lebo na Slovensku takmer nemožné…