Japonsko plánuje predávať bravčovinu a hovädzinu z klonovaných buniek
Japonská vláda informovala, že bravčovina a hovädzina získaná z klonovaných buniek nie je pre ľudské zdravie nebezpečná. Zároveň chce povoliť komerčné obchodovanie s touto produkciou už v tomto roku.
Agentúra Yomiuri Shimbun aj iné tlačové agentúry citujú slová odborníkov Japonskej komisie pre potravinovú bezpečnosť na margo toho, že kvalita mäsa, ingrediencie mlieka z klonovaných kráv prešli previerkou a boli priznané ako bezpečné pre používanie v potravinách. Toto rozhodnutie komisia oznámila japonskému Ministerstvu zdravotníctva, práce a sociálnej starostlivosti. Poslednou inštanciou, ktorá má potvrdiť toto rozhodnutie je kabinet ministrov.
Klonovaná bravčovina a hovädzina sa dostane tento rok na trh, aj keď obavy, či je takáto produkcia bezpečná, rastú. V minulom roku Úrad pre kontrolu kvality potravín a liekov v USA (FDA) uviedol, že mäso a mlieko z klonovaných zvierat sú bezpečné. Napriek tomu sa táto produkcia v USA nedostala na trh, a to z etických a náboženských dôvodov.