Írska vláda nariadila stiahnuť z obchodov nebezpečné bravčové mäso

Dublin 8. decembra (TASR) – Írska vláda nariadila stiahnuť z obchodov bravčové mäso a produkty z neho, ktoré by mohli byť kontaminované dioxínom. Laboratórne sa potvrdilo, že jeho obsah v ňom presahuje hornú hranice limitu 80- až 200-násobne.
Podľa írskeho úradu pre bezpečnosť potravín FSAI z trhu sa musia stiahnuť aj všetky bravčové produkty vyrobené po prvom septembri tohto roku.
Najväčšími odberateľmi írskeho bravčového sú Veľká Británia a Nemecko. V Írsku ho však kupujú aj Japonsko, Rusko, Francúzsko a Spojené štáty.
Hovorca FSAI Alan O Reilly uviedol, že dioxín v nadmernom množstve môžu obsahovať nielen salámy a šunky, ale aj hlboko mrazené produkty, napríklad pizza. Potraviny s takýmto mäsom musia byť zničené napriek tomu, že množstvo škodliviny v nich je „mimoriadne nízke“. Vláda svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že jej v prvom rade záleží na ochrane zdravia obyvateľstva.
Dioxín sa pokladá za látku, ktorá môže vyvolávať rakovinu.
Dioxín sa dostal do mäsa prostredníctvom kontaminovaného krmiva.
Informoval o tom nemecký denník Die Welt.