Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Alarmujúci stav v pekárenstve

Alarmujúci stav v pekárenstve
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Situácia v sektore pekárstva je podľa samotných pekárov kritická. Dôvodom sú najmä legislatívne zmeny, rast cien energií aj pohonných hmôt.

„Zahraničný pekár začína byť oveľa viac konkurencieschopný, ako slovenský výrobca. Hlavne v mrazených polotovaroch, ktoré sem dovážajú. A je to najmä z titulu toho, že zo štátov Európskej únie ide enormná podpora exportu aj výroby týchto výrobkov, kdežto na Slovensku sa situácia kriticky sťažuje,“ uviedol Vladislav Baričák z pekárne Penam.

Pekárov najviac zaťažuje dvíhanie minimálnej mzdy aj príplatky za sviatky, víkendy a nočné zmeny. Príplatky sa totiž v tomto sektore vzťahujú na 81 percent celkového pracovného času pekárov.

„Nám tieto príplatky výrazne sťažujú našu konkurencieschopnosť aj voči dodávateľom, ktorí dokážu mrazené polotovary vyrábať od pondelka do piatka na ranných a popoludňajších zmenách a nie sú príplatkami zaťažení,“ dodal Baričák.

Problémom na Slovensku zostáva fakt, že pekári zvyšujúce sa náklady nevedia premietnuť do odbytových cien.

„Situácia v pekárenstve ale aj v mlynskom priemysle je podľa mňa najalarmujúcejšia za posledné roky. Pekári sú na jednej strane pod tlakom legislatívcov, na druhej strane pod tlakom obchodných reťazcov. Keď sa zdvihnú náklady o 10 percent, nedokážu to preniesť do koncovej ceny výrobku, ktorý reťazce predávajú,“ dodal Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Štát pripomína, že pekári si zvýšené mzdy zaslúžia. Problém odbytových cien by mal riešiť nový zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných reťazcoch.

„Tento zákon sprísňuje parametre pôsobenia reťazcov na Slovensku a jedným z krokov je aj zákaz nakupovať tovar pod výrobné náklady. Pretože historicky tlak obchodných reťazcov bol taký silný, že dodávatelia, vrátane pekárov, v snahe prežiť dodávali aj tovar pod výrobné náklady a čím viac vyrobili, tým väčšiu stratu vytvárali. Teraz sa to upravuje,“ vyjadril sa Milan Lapšanský, generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Reťazce pri cenotvorbe poukazujú tiež na problémové dvíhanie cien pre príplatky a stúpajúcu minimálnu mzdu.

„Najväčším problémom na Slovensku žiaľ je, a nielen pri pekároch, že dlhodobo dostávajú najnižšiu podporu od štátu z krajín V4. Má to potom na nich negatívny dopad a stávajú sa nekonkurencieschopní oproti svojim kolegom z okolitých krajín. Nezávislé analýzy dokazujú, že marža aj zisk obchodníkov je nižší ako je priemer slovenskej ekonomiky, preto považujeme za kľúčové, aby ministerstvo pôdohospodárstva dorovnalo podporu pre slovenských poľnohospodárov a výrobcov potravín aspoň na priemer krajín V4,“ uviedol Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Od roku 2020 sa aj na niektoré pekárske výrobky bude vzťahovať nižšia DPH. Ceny na pultoch však podľa samotných pekárov v žiadnom prípade neklesnú.

„Pokles DPH len vykompenzuje to, aby sme výrobky radikálne nezdražovali. Ak znížená DPH pokryje aspoň sčasti náklady pekárskeho sektora, tak budeme radi, lebo intenzita rastu ostatných nákladov je určite vyššia ako 10 percent,“ dodal Vladislav Baričák z Penamu.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments