Nezanedbateľnými vo výnose sú prerušovacie plodiny
Dôležitou problematikou, ktorou sa zaoberá poľnohospodársky výskum, je aj rôzna koncentrácia obilnín v osevných postupoch. Práve v tejto oblasti by mnohí prvovýrobcovia mohli nachádzať skryté zdroje na ďalšie investovanie do úrody prípadne rezervy využiť na inú zložku v prvovýrobe. Odborníci pripravili viacero pokusov z oblasti koncentrácie obilnín a zistilo sa, že kombinovanie kultúr rôznych plodín má oveľa väčšiu úrodnosť ako monokultúry.
Tieto poznatky sa opakovane overujú v praxi a zdá sa, že takýto relatívne logické a jednoduché kombinovanie plodín v rámci veľkých plôch môže v čase zlej ekonomickej bilancie prvovýrobcov priniesť vyššie výnosy. Odborníci poľnohospodárskeho výskumu už teraz pripravujú podklady pre efektívne zostavenie osevného postupu a ponúkajú ich prvovýrobcom.
Odborníci robili výskum v osevných postupoch, kde zaradili rôzne zastúpenie koncentrácie obilnín. Pokus zamerali na pestovanie pšenice ozimnej a jačmeňa jarného v monokultúrach.
„Mali sme rôzne zastúpenie koncentrácie plodín. Na eliminovanie negatívnych dôsledkov monokultúrneho pestovania používame rôzne varianty hnojenia a prerušovacie plodiny. Pestovali sme jačmeň jarný a pšenicu ozimnú. Prvom prípade sme použili ako prerušovaciu plodinu kukuricu siatu na zrno a v druhom kukuricu siatu na siláž. Sledujeme choroby, škodcov, a výskyt burín v osevných postupoch s rôznymi plodinami i v monokultúrach,“ hovorí Mária Babulicová z Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch.
Vďaka tomuto pokusu sa podarilo zistiť viacero súvislostí, ktoré sú podnetné i pre prvovýrobcov z praxe. Výsledky týchto pokusov potvrdili, že pri 60% podiele obilnín v osevnom postupe po hrachu siatom môže byť úroda výrazne vyššia ako pri 80% podiele obilnín v osevnom postupe. Podobne nezanedbateľne pôsobia aj prerušovacie plodiny. Úroda jačmeňa jarného sa môže výrazne zvýšiť po tom ako sa lán jačmeňa preruší kukuricou na zrno alebo ovsom. Po zaradení kukurice sa zvýšila úroda až o 1,6 tony v porovnaní s monokultúrnym pestovaním.
„Je dôležité držať sa nejakého osevného postupu nielen z hľadiska úrod, ale aj chorôb, škodcov a burín. Keď sme napríklad použili prerušovaciu plodinu ovos siaty do pšenice ozimnej, tak sme zaznamenali pokles ochorenia koreňov krčka a stebla. Podobné výsledky sú aj pri ochoreniach múčnatkou a septóriou,“ povedala o výsledkoch pokusov Mária Babulicová z Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch.
Podobne zistili že po kukurici siatej na zrno je infekčný tlak oveľa vyšší. Napríklad je lepšie použiť ako prerušovaciu plodinu ovos siaty v porovnaní s kukuricou. Nás však zaujímalo aj to, či sa tieto výsledky výskumov dostávajú do praxe.
„Mnohí agronómovia sa vracajú k pestrejšiemu osevnému postupu, už je to nielen obilnina a olejnina, ale zaraďujú aj okopaninu, ktorá im pomôže čiastočne odstrániť infekčný tlak, podobne aj tlak burín. Zistili sme, že pri väčšej koncentrácii obilnín je tlak burín vyšší,“ hovorí Mária Babulicová z CVRV Piešťany.