Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Vieme prví: V Novogale sa objavila vtáčia chrípka

Vieme prví: V Novogale sa objavila vtáčia chrípka
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

U najväčšieho slovenského producenta slepačích vajíčok sa objavil vírus vtáčej chrípky. Ešte v pondelok 21. októbra 2024 bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Nové Zámky nahlásený úhyn 500 kusov nosníc na farme v Dvoroch nad Žitavou.

Veterinárny lekár RVPS odobral päť uhynutých nosníc a zaslal ich do Národného referenčného laboratória. V utorok 22. októbra, v poobedňajších hodinách, informovalo laboratórium o pozitívnom výsledku testovaných vzoriek na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy (vtáčej chrípky, HPAI).

Vtáčia chrípka je sezónna nákaza, ktorej prirodzenými prenášačmi sú voľne žijúce vtáky, najmä vodné vtáctvo, ktoré vírus prenáša do hydinových chovov. Chovaná hydina je na rozdiel od voľne žijúcich vtákov vysoko vnímavá k tejto nákaze a často sa u nej vyskytujú náhle úhyny. Vírus sa šíri priamym kontaktom infikovaných vtákov, najmä trusom alebo kontaminovanou podstielkou, krmivom a vodou.

Napriek snahe sa nám so zástupcom Novogalu, a. s. nepodarilo spojiť. Spoločnosť je najväčším producentom konzumných slepačích vajec na Slovensku a rovnako aj dôležitým dodávateľom brojlerového mäsa. Celkovo chová asi 650 tisíc nosníc a vlani dodali na trh 175 miliónov vajíčok.

Zákaz presunov

Regionálni veterinári z dôvodu situácie v Dvoroch nad Žitavou nariadili pásmo dohľadu o polomere minimálne 10 kilometrov od ohniska. Vymedzené pásmo sa dotýka katastrálneho územia obcí v okresoch Nové Zámky a Komárno. Konkrétne – Nové Zámky, Bánov, Bešeňov, Branovo, Semerovo, Dubník ( časť Dvor Mikuláš, Dvor Dubník), Pribeta, Bajč, Hurbanovo (časti Nová Trstená, Pavlov Dvor) a Nesvady (časť Aňala).

„RVPS Nové Zámky zakazuje akékoľvek premiestňovanie živej alebo zabitej/usmrtenej hydiny a iného vtáctva, celých tiel alebo častí mŕtvych voľne žijúcich alebo držaných vtákov (vrátane peria), ich vajec, mäsa a iných produktov živočíšneho pôvodu a ich vedľajších živočíšnych produktov v rámci pásma dohľadu, z pásma dohľadu a do pásma dohľadu,“ informuje dokument novozámockých veterinárov, ktorý má portál poľnoinfo.sk k dispozícii.

RVPS chovateľov v pásme dohľadu upozorňuje, že akékoľvek príznaky vtáčej chrípky jej majú bezodkladne oznámiť. Ide najmä o pokles príjmu krmiva a vody o viac ako 20 percent, pokles v produkcii vajec o viac ako 5 percent trvajúci dlhšie ako 2 dni, týždennú mieru úmrtnosti vyššiu ako 3 percentá a akýkoľvek klinický prejav (výtoky z očí, zo zobáka, silná vodnatá hnačka, ospalosť, opuch lalokov a hrebienkov) alebo posmrtnú zmenu, ktorá svedčí pre vtáčiu chrípku.

Obce z pásma dohľadu majú do 15. novembra zabezpečiť súpis všetkých chovov hydiny a iných vtákov držaných v zajatí v obciach v písomnej forme a zaslať zoznam na RVPS.

Vírus v národnom parku aj v komerčných chovoch

Naposledy zaznamenali vírus vtáčej chrípky na Slovensku v polovici októbra v Národnom parku Veľká Fatra, keď ešte 7. októbra 2024 našla miestna obyvateľka uhynutú volavku. Vyšetrenie prítomnosti ochorenia sa vtedy potvrdilo.

Len pár kilometrov od slovenských hraníc v českom meste Hodonín potvrdili začiatkom aktuálneho týždňa už ôsme ohnisko vtáčej chrípky v českom komerčnom chove.  Ohnisko sa objavilo v chove hydiny spoločnosti Rybárstvo Hodonín, v ktorom sa nachádza asi 7000 vtákov – chovných aj výkrmových husí či kačíc. Ďalších 27 ohnísk nákazy bolo v Českej republike potvrdených od začiatku roka v drobnochovoch.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
25. október 2024 7:43

A ktoože ju tam “objavil”??? PCR absolutne irelevantný test???