Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť
Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.
Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel (JUT) bol na burze prvotne zaznamenaný v 7. týždni. Po dlhodobej, niekoľkomesačnej, stagnácii cien na nemeckej burze na úrovni 1,19 eur/kg došlo k výraznému nárastu cien v priebehu štyroch po sebe nasledujúcich týždňov na úroveň 1,50 eur/kg. Zaznamenaný bol tak nárast až o 26 percent. Výrobcovia zároveň zvyšovaním cien musia zohľadniť aj na nárast cien obalových a pomocných materiálov či korenín.
„Nárast cien vstupov do výroby sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame od polovice apríla a to na úrovni približne cca 10-12 percent,“ uviedla Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má vplyv aj nárast minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur. To predstavuje nárast o 7,4% v porovnaní s mesačnou minimálnou mzdou platnou pre rok 2020. Medziročne rástli aj náklady na logistiku.
Poopravím pisateľa článku v pár bodoch: 1. Cena na burze sa drzi uz štvrtý týžden na rovnakej úrovni a teda nerastie. 2. Cena rástla pred Veľkou nocou hlavne kvôli sviatkom a takto to robí pridelenlne každý rok. 3. Aktuálne je cena jatocnych svin 10% pod cenou z minulého roka. 4.… Celý komentár »
Gratulujem!Veľmi dobrý komentár!Bohužiaľ,ale takú tlačovku o čom sa nám len sníva,v živote nebudeme počuť.Nepatrí do Slovenskej živočíšnej politiky.