Výroba bravčového mäsa v roku 2009 medziročne klesne, dovoz sa zvýši
Domáca výroba bravčového mäsa sa v roku 2009 medziročne zníži, dovoz sa zároveň zvýši, avizuje Zväz chovateľov ošípaných (ZCHO) a Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR.
Hrubá domáca výroba bravčového mäsa sa oproti roku 2008 zníži o viac ako 29.700 ton na 70.000 v tomto roku. Kým výroba tejto agrokomodity v roku 2003 dosiahla objem 181.676 t, vlani to bolo necelých 99.800 t. Medzi príčiny klesajúcej produkcie sa podpísali nízke dotácie pre chovateľov ošípaných a nízke výkupné ceny bravčového mäsa, ale aj následky svetovej hospodárskej krízy na trh a spotrebu obyvateľstva. Príčinou je oproti viacerým krajinám EÚ aj vysoká cena ošípaných v SR – 167,92 eura (5059 Sk) na 100 kg. Medziročne sa tak cena zvýšila o 21 %. Vzhľadom na nižšiu kúpyschopnosť spotrebitelia na Slovensku obmedzili nákup mäsa a pred drahším bravčovým uprednostňujú hydinové mäso.
Z predpokladaných údajov vyplýva, že v tomto roku Slovensko vyvezie 30.000 t a dovezie 134.000 t bravčového mäsa. „Vývoz sa oproti roku 2008 zredukuje o 1700 t. Dovoz sa zvýši o viac ako 26.500 t na 134.000 t,“ očakáva MP SR.
Vlaňajšia spotreba bravčového mäsa bola na úrovni 175.742 t sa v roku 2009 ešte prepadne a bude tak od roku 2003 najnižšia – približne 172.500 t. Spotreba tejto komodity v rokoch 2003 a 2004 zhodne prevýšila objem 195.000 t.