Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Voskár: Cieľ je zlepšenie postavenia potravinárstva

Voskár: Cieľ je zlepšenie postavenia potravinárstva
insert_photoarchív Stanislav Voskár

Novým predsedom Únie potravinárov Slovenska sa stal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu. Vystriedal tak dlhoročného predsedu ÚPS Dušana Janíčka.

„Ani v roku 2017 sa nepodarilo zastaviť dlhodobý úpadok nielen potravinárskeho priemyslu, ale aj celého agropotravinárskeho sektora,“ povedal Janíček.

Hlavným ukazovateľom tohto negatívneho stavu ostáva podľa neho prehlbujúce sa pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami, ktoré v roku 2017 dosiahlo úroveň viac ako 1,4 miliardy eur. O stave odvetvia hovorí aj podiel slovenských výrobkov na regáloch predajní na úrovni 40 %.

Janíček podľa Holéciovej zároveň zdôraznil, že potravinárskemu priemyslu na Slovensku je potrebné venovať výrazne väčšiu pozornosť a podporu štátu. Pod prehlbujúci sa úpadok slovenského potravinárskeho priemyslu sa podpisuje najmä agresívna obchodná politika nadnárodných reťazcov, technologický a inovačný dlh podnikov, diskriminačná poľnohospodárska politika EÚ a niektoré legislatívne opatrenia vlády SR. Ako najkritickejšie legislatívne opatrenie označil zákon o odpadoch, ktorý má obrovský negatívny finančný dopad na potravinársky priemysel na Slovensku.

Nový predseda ÚPS Stanislav Voskár chce najmä zlepšiť postavenie potravinárstva na Slovensku.

„Celý potravinársky sektor sa potáca, a preto by mala prísť jasná vízia s jasnými cieľmi, ktoré prinesú skutočný rast v tomto odvetví,“ priblížil Voskár.

Potravinársky priemysel spolu s poľnohospodárskou prvovýrobou musia podľa neho patriť medzi nosné odvetvia štátu. Na rozdiel od Slovenska je potravinársky priemysel v rámci EÚ najväčším spracovateľským priemyslom a zároveň aj najväčším zamestnávateľom.

Nový predseda ÚPS očakáva, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a vláda SR sa začnú s plnou vážnosťou venovať ochrane domáceho potravinárskeho priemyslu, vytvoria nástroje a vyčlenia dostatočné finančné zdroje na podporu existujúcich potravinárskych podnikov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív Stanislav Voskár

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jozef Fabian
Jozef Fabian
22. marec 2018 7:25

Pán Voskár gratulujem a držím Vám palce