Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jar LEFT
Branding VUB 2019 Jar RIGHT
Branding VUB 2019 Jar TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Z domova Živočíšna výroba

V Koši nechýbajú zemiaky, ani mlieko

chat_bubbleKomentáre: 3 visibilityZobrazenia: 4980
UniCredit Bank 2018

Agrodan, hornonitrianska farma inžiniera Daniela Leitmana je zaujímavá postupnosťou krokov, ktorými tento vyštudovaný agronóm realizuje svoj podnikateľský zámer. Akoby prepisoval zaužívané vzorce správania, ktoré platia v našom poľnohospodárstve.

 „Desať rokov bola predmetom môjho záujmu len rastlinná výroba. Neskôr som po bývalom kolegovi, s ktorým sme sa poznali ešte z čias spoločného družstva, prevzal chov hovädzieho dobytka,“ hovorí Daniel Leitman.

Pred viac ako dvadsiatimi rokmi pôvodné družstvo prenajalo jednotlivé výrobné úseky svojim zamestnancom. Tak ako začal Daniel Leitman hospodáriť v katastroch obcí Koš a Nováky, tak si  výrobné zariadenia družstva prenajali aj ďalší siedmi zamestnanci podniku.

„Výmera poľnohospodárskej pôdy je od začiatku podnikania stabilná a dosahuje 1450 hektárov, z toho je 1220 ornej. Do prevzatia živočíšnej výroby sa o nás hovorilo ako o botanickej záhrade. Okrem tradičných plodín sme skúšali aj mak, rascu, požlť farbiarsky, ľan a zo zeleniny napríklad cibuľu a hrach. Zmena nastala v roku 2005, keď sa osevný postup musel prispôsobiť potrebám chovu hovädzieho dobytka,“ hovorí Daniel Leitman a dopĺňa, že v súčasnosti je štruktúra výroby už niekoľko rokov ustálená. Pestovanie hustosiatych obilnín si z celkovej výmery ukrojilo 550 hektárov, kukurice 220 hektárov a repky 200 hektárov.

„K štruktúre výroby patrí aj produkcia cukrovej repy, ktorú realizujeme na osemdesiatich hektároch a zemiakov, ktoré pestujeme na päťdesiatich hektároch,“ hovorí Daniel Leitman .

Zemiaky hornonitrianski hospodári umiestňujú do svojej podnikovej predajne, ktorá sa nachádza neďaleko prievidzskej autobusovej a železničnej stanice. Tu okrem druhého chleba nájdu zákazníci aj kŕmne obilie, zeleninu a ovocie. Zvykli si aj na plnotučné mlieko priamo z farmy. Už takmer päť rokov je pred predajňou umiestnený jediný prievidzský mliečny automat, ktorý denne vyčapuje 300 litrov kvalitného hornonitrianskeho mliečka. To sa dorába na novovybudovanej farme, ktorá bola odovzdaná do užívania v roku 2011.

„Prešli sme do moderných priestorov, čo bol samozrejme veľký skok tak pre zamestnancov, ako aj pre zvieratá. Dôsledkom bolo, že naša úžitkovosť dokonca prechodne poklesla. V pôvodných priestoroch sme výrobu mlieka realizovali formou väzného ustajnenia a dojením do sklených potrubí,“ hovorí Daniel Leitman, ktorého farma dnes patrí medzi najmodernejšie na Slovensku.

 „V období opustenia pôvodných priestorov dosahovala ročná úžitkovosť na dojnicu 6200 litrov. Dnes je o 2000 litrov vyššia a investícia priniesla aj zlepšenie zdravotného stavu a reprodukčných ukazovateľov dobytka,“ pochvaľuje si Daniel Leitman.

Ten si uvedomuje, že v súčasnom období je prvoradé splatenie úverov za modernizáciu farmy a aj preto nákup novej techniky nenapreduje rýchlosťou, ako boli zamestnanci zvyknutí do roku 2011. Tí by ale nemenili. Nedávna investícia znamenala stabilizáciu živočíšnej výroby a tým aj ďalší vklad do zamestnanosti. V súčasnosti na košovskej farme pracuje štyridsať ľudí.

Spolu s investíciou do ustajňovacích priestorov pre takmer 300 kusov dobytka sa rozbehla aj výstavba novej administratívnej budovy. Snažili sme sa vytvoriť nadštandardné podmienky pre zvieratá, aj pre zamestnancov. Keď chceme dosahovať nadpriemerných výsledkov, musíme mať vytvorené aj také podmienky,“ hovorí Daniel Leitman.

„Výroba mlieka potrebuje kvalitné krmivo,“ hovorí Daniel Leitman svojmu synovi. 

Sebeúspešnejšie podnikanie sa ale nezaobíde bez pohľadu za horizont. Tam Daniel Leitman vidí spotrebiteľa a nasledovníka. Snaží sa o oboje.  Naposledy oslovili zákazníkov na regionálnych dožinkových slávnostiach, ktoré sa konali v neďalekej Prievidzi. Cieľom bolo potešiť oko a chute verejnosti produktami priamo z hornonitrianskych fariem. Na realizácii zámeru propagácie značky AGRODAN sa podieľa aj jeho syn, ktorý úspešne ukončil ďalší semester. Práve do jeho schopností vkladá Daniel Leitman nádeje. Pocit z úspešného predania pomysleného štafetového kolíka vedenia rozbehnutej firmy je z hľadiska nasledujúcich rokov minimálne tak dôležitá, ako premyslené ekonomické riešenia a investície v súčasnosti.

Autor článku: Juraj Huba – poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1305 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

3 komentáre

  1. agrarnik zHN
    12. novembra 2014

    Čo dodať – je ozaj dobrý

    Odpovedať
    1. Nelly
      18. apríla 2019

      Hmm, to bolo snad v roku 2014. Kd volakto dostatocne zaraba, este nemusi znamenat, ze je „dobry“.
      Dnes, 18. 04.2019, sm bola v Leitmanovych (3 Leitmanovci) obchodiku Agrodan v Prievidzi nakupit a parkrat ma obchadzali mrakoty: Zemiaky a cibula,ktoré som mala v kosicku, pochadaju z HOLLANDSKA, a to bez deklaracie na kisnickach. Vraj vsetko co tam maju -okrem uhoriek a paradajol- su z Hollandska… Kedze predavacky mlcia a davaju len odpoved na konkrétne otazky, moze mat clovek ten dojem, ze sa jedna o regionalne vyrobky. Syry (jeden mäkky, presoleny a pomerne suchy a tak isto jeden umelo udeny) som nemohla jest, potesili odpadovy kos.
      Najhorsie boli ale vajicka: Su od sliepok z KLIETKY! Podla predavacky „nie az z takych hroznych klietok“. Rada by som ju do takej posadila.

      Spatala som sa, aky dovod by som mala mat u nich nakupovat holandsku zeleninu a vajcia -v Lidli, Kauflande etc. dostanem totiz slovenské. Predavacka: „No to nie! To oni urcite len tak napisu.“ Kedze som po odchode z Agrodanu skutocne za pol hodinu mala kupené slovenské zemiaky a cibulu od LIDLa (vajcia z Ceska, ale aspon z volného vybehu), urobim fotokopiu sietky zu slovenskej farmy a poslem im to. Ich hollandska zelenina isla na kompost.

      Tak prosim, kde je ta domaca slovenska rastlinna a zivocisna vyroba?! Prosim Polnoinfo si firmu Agrodan dnes trochu lepsie pozriet…

  2. Michal
    24. apríla 2019

    Vážena Nelly, podľahli ste súčasnej ideológii o ekológii a zdravom a nezdravom štýle a pod. Nechcem vás poučovať, ale skôr zareagovať, aby ste sa zamysleli nad súčasnosťou. Čo sa týka zeleniny a ovocia všetko je veľmi diskutabilné čo je zdravšie či to holandské, alebo naše. Viete neviem ako by ste zareagovali, keby vám v obchode predali jablčka napichané obaľovačom sem tam s chrastavitosťou a pod. , určite by ste to tu kritizovali a vyhodili taktiež do koša. Slovenské jablčka striekane možno 3-4 krát podľa signalizácie, by som určite uprednostnil pred nádhernými jablkami z obchodného reťazca z dovozu, lebo ak sa spýtam brigádnika zo Slovenska , ktorý ich chodí oberať do Talianska, kde ich či treba či nie striekajú v pravidelných 10 dňových intervaloch a potom po zbere ponárajú do rôznych roztokov a voskov, aby ste ich mali za nehoráznu cenu pekné na stole, tak neviem. A to isté je s vajíčkami, ak ste kedysi chovali sliepky na gazdovskom dvore, alebo ak nie tak sa niekoho spýtajte, ako také vajíčko vyzerá som presvedčený, že by ste nimi rovnako phrdla, lebo väčšina z nich je umazaná so zbytkami podstielky príp. peria a pod. čiže naozaj s väčšou pravdepodobnosťou salmonely a pod., samozrejme , že je krajšie vyfarbené lebo sliepočky sa pasú zbierajú chrobáky a pod. Netvrdím, že ak sa s nimi hygienicky zaobchádza, že nie sú zdravé, ale pokiaľ ja sa pamätám vajíčko po znáške sa nesmie umývať a pod. upravovať. Sliepky v pohodlných inovovaných klietkach si žijú svojim slepačím životom s prísunom zdravého krmiva a vody a iné k životu nepotrebujú. Sú nato stvorené, aby znášali vajcia . Ak si myslíte opak svedčí to o tom, že ste nikdy k dedine nemali blízko a jedoducho sa v tom nevyznáte, ale ste podľahli trendu súčasnej demagógie o ekológii. 40 rokov socializmu sa tu konzumovali vajcia len z veľkochovu a nikomu sa nič nestalo, myslím si , že výplody o životných podmienkach zvierat sú len výdobytkom nejakej novej doby alebo únie, aby zato niekto bral plat a niečo vytvoril. Zdravý sedliacky rozum je zrozumitelnejší a mal by sa viac uplatňovať najmä pre súčasnú mládež. Všetko čo tu Boh stvoril je na niečo určené, sliepka na vajcia a do polievky, jahňa na pekáč , alebo na ďalší chov a pod., nebudem to tu rozpisovať, len asi človek si neuvedomuje k čomu tu je a že k svojej existencii potrteboval, vždy aj rastliny aj zvieratá a bude ich naďalej potrebovať, milá Nelly.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.