Už aj oštiepok je chránený
Bratislava 6. októbra (TASR) – Slovenský oštiepok je štvrtý výrobok s chráneným zemepisným označením na Slovensku, ktorý sa zapísal do registra vedeného Európskou komisiou (EK).
Ako informuje Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR, prihlasovateľom je Slovenský mliekarenský zväz.
Slovenský oštiepok je polotvrdý polotučný syr, parený alebo neparený, údený alebo neúdený. Základnou surovinou na výrobu Slovenského oštiepka je ovčie mlieko alebo zmes ovčieho mlieka a kravského mlieka alebo kravské mlieko. Výroba Slovenského oštiepka prebieha priamo na salaši, tzv. salašnícky spôsob výroby alebo v mliekarňach, tzv. priemyselná výroba. Charakteristickým znakom Slovenského oštiepka je zvláštny tvar veľkého vajca, šišky alebo elipsovitý tvar zdobený ornamentikou.
Slovensko má už registrované tri svoje výrobky, a to Skalický trdelník, Slovenskú parenicu a Slovenskú bryndzu.